Теми статей
Обрати теми

Калейдоскоп документів. Адаптуємося до СОТ через інтелектуальну власність

Редакція БТ
Калейдоскоп документів від 10.04.2008 р. № 254-VI

Адаптуємося до СОТ через інтелектуальну власність

 

З метою узгодженості внутрішнього законодавства України з вимогами СОТ, а саме з положеннями

Угоди щодо торговельних аспектів прав інтелектуальної власності (ТРІПС) від 15.04.94 р. стосовно захисту географічних назв та прав власників товарних знаків, унесено зміни до таких законів України:

1)

«Про охорону прав на знаки для товарів та послуг» від 15.12.93 р. № 3689-XII у частині порушення прав власника свідоцтва на знак для товарів та послуг (далі — свідоцтва).

Так, з

16 травня 2008 року (після вступу України до СОТ) порушенням прав власника свідоцтва також вважатиметься використання без його згоди в доменних іменах знаків та позначень, передбачених зазначеним Законом. Крім того, тепер знак може бути визнано «добре відомим» незалежно від реєстрації його в Україні;

2)

«Про охорону прав на зазначення походження товарів» від 16.06.99 р. № 752-XIV.

Тут зміни насамперед стосуються власне визначення поняття «географічне зазначення походження (ГЗП) товару», під яким тепер слід розуміти

будь-яке словесне чи образотворче (графічне) позначення, що прямо чи опосередковано вказує на географічне походження товару (раніше ГЗП товару визначалося як назва географічного місця, що використовується для позначення товару, що походить з цього місця).

Тепер може бути відмовлено в правовій охороні товару (послуги), який через його подібність можна переплутати зі знаками на товари та послуги, права на які визнано в Україні. При цьому змінами дозволяється надавати правову охорону на знак для товарів та послуг, що складається тільки із зазначення місця походження або містить у собі заявлене зазначення як елемент.

Закон

набув чинності 16 травня 2008 року.

(Закон України від 10.04.2008 р. № 254-VI)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі