Теми статей
Обрати теми

Скільки місць роботи може бути в головного бухгалтера?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Скільки місць роботи може бути в головного бухгалтера?

 

На скількох місцях, крім основного місця роботи, може працювати за сумісництвом головний бухгалтер?

(м. Севастополь)

 

Працівник має право працювати в одного чи одночасно в декількох роботодавців. Тому разом з основним місцем роботи фізична особа може укласти трудовий договір (один або кілька) на роботу за сумісництвом.

Згідно зі

ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) обмеження на сумісництво можуть запроваджуватися законодавством, колективним договором, угодою сторін. Причому, як зазначає Мінпраці в листі від 16.01.2003 р. № 06/2-4/6, ст. 21 КЗпП не обмежує сумісництво ні за кількістю трудових договорів про роботу за сумісництвом, які можуть укладати працівники, ні тривалістю роботи, яку працівник поєднує з основною.

Обмеження

для роботи за сумісництвом установлено тільки для працівників державних підприємств, установ, організацій (чотири години в робочі дні та повний робочий день у вихідні). Загальна тривалість робочого часу для таких працівників за сумісництвом за місяць не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (постанова КМУ від 03.04.93 р. № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій»). Для деяких категорій працівників, таких, як нотаріуси, працівники прокуратури, державні службовці, керівники держпідприємств, посадові особи органів державної податкової служби, сумісництво взагалі заборонено (для деяких дозволено наукову та викладацьку діяльність).

Як бачимо, для працівників державних підприємств обмеження встановлено тільки щодо тривалості роботи за сумісництвом, а не щодо кількості трудових договорів (місць роботи).

Для працівників звичайних підприємств

ні тривалість роботи за сумісництвом, ні кількість трудових договорів законодавчо не обмежено. А, отже, вони можуть присвячувати роботі за сумісництвом увесь свій вільний від основної роботи час. При цьому, на думку Мінпраці (лист від 16.01.2003 р. № 06/2-4/6), працівник не може виконувати водночас (наприклад, з 9.00 до 18.00) роботу як за основним місцем, так і за сумісництвом. Стосовно тривалості роботи за сумісництвом працівники Мінпраці у своїх консультаціях зазначають: «...оскільки робота за сумісництвом є додатковою роботою, яка виконується у вільний від основної роботи час, встановлювати працівникові [на місці роботи за сумісництвом. — Прим. ред.] 8-годинний робочий день і 40-годинний робочий тиждень не є раціональним».

Ураховуючи викладене, можна зазначити, що

кількість місць роботи як головного бухгалтера на звичайних підприємствах не обмежена. Головне, щоб таке обмеження не передбачалося в колективному договорі чи за угодою сторін. Нюанси роботи сумісників докладно розглянуто у статті «Сумісник на підприємстві» // «БТ», 2005, № 22, с. 39.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі