Теми статей
Обрати теми

Про включення сум оплати додаткової відпустки чорнобильцям до розрахунку середньої заробітної плати для оплати часу відпусток

Редакція БТ
Лист від 03.10.2008 р. № 641/13/84-08

ДОДАТКОВУ ВІДПУСТКУ ЧОРНОБИЛЬЦЯМ

ураховують при розрахунку сум щорічної відпустки

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 03.10.2008 р. № 641/13/84-08

«Про включення сум оплати додаткової відпустки чорнобильцям до розрахунку середньої заробітної плати для оплати часу відпусток»

 

Лист

, що коментується, містить відповідь Мінпраці на запитання, чи треба включати «чорнобильські» відпускні до розрахунку середньої зарплати для оплати часу щорічної відпустки?

Додаткову відпустку зі збереженням зарплати надають чорнобильцям 1 та 2 категорій згідно з

п. 22 ст. 20 та п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII тривалістю 14 робочих (16 календарних) днів на рік. Нагадаємо: ця додаткова відпустка оплачується роботодавцем за основним місцем роботи чорнобильця, але її оплату роботодавцю компенсують органи соцзахисту*.

* Докладніше див. статтю «Чорнобильці: надаємо пільги за місцем роботи»// «БТ», 2007, № 43, с. 12.

При розрахунку середньої зарплати для оплати часу щорічної відпустки, навчальної та творчої відпусток, а також додаткової відпустки «на дітей» чи компенсації за невикористані відпустки згідно з

абзацом четвертим п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), крім інших виплат, перелічених у п. 3 Порядку № 100, ураховують також виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження тощо).

У

листі Мінпраці зазначило, що середній заробіток зберігається за працівником як за час щорічної, так і за час інших додаткових відпусток, передбачених законодавством.

Що стосується статусу чорнобильської відпустки, то Мінпраці ще в

листі від 10.06.2008 р. № 149/13/116-08** зазначило, що таку відпустку не відносять до щорічних відпусток, визначених п. 1 частини першої ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Її слід розглядати як інший вид відпустки, установлений законодавством (частина друга ст. 4 Закону про відпустки).

** Див. ком. «Додаткова відпустка чорнобильцям — порядок надання» // «БТ», 2008, № 31, с. 5.

Тому Мінпраці вважає, що

заробітну плату, яка зберігається за працівником за час додаткової відпустки для чорнобильців, уключають при розрахунку середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі