Теми статей
Обрати теми

Як в автоматизованому режимі перевірити ІПН ваших контрагентів

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як в автоматизованому режимі перевірити ІПН ваших контрагентів

 

При поданні податкової декларації з ПДВ за жовтень 2008 року податковий інспектор порадив нам перед складанням наступного звіту самостійно перевіряти індивідуальні податкові номери всіх нових контрагентів, зазначених у додатку 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» до декларації з ПДВ. Навіщо це потрібно робити і які існують способи автоматизації цієї процедури?

(м. Харків)

 

Починаючи зі звітності за березень 2008 року за наявності даних у рядках 1, 10.1, 10,2 і 14 декларації з ПДВ платник ПДВ зобов’язаний подати разом з такою декларацією

додаток 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів». Мета надання таких докладних даних полягає у звірці суми податкового кредиту з ПДВ у покупців із сумою податкових зобов’язань у продавців без попередніх зустрічних перевірок. Якщо платник ПДВ припустився помилки в індивідуальному податковому номері (ІПН) контрагента, то за результатами порівняння даних звітності такий платник може потрапити до першої чи другої категорії уваги. Це може спричинити додатковий клопіт у вигляді перевірок відповідно до Примірного порядку взаємодії органів державної податкової служби при обробленні розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ у розрізі контрагентів, затвердженого наказом ДПАУ від 18.04.2008 р. № 266.

Під час заповнення додатка податківці радять приділяти особливу увагу правильності зазначення ІПН контрагентів. Для цього рекомендують звіряти

кожен новий ІПН із даними в базі ДПАУ, використовуючи для цього сервіс, розташований на офіційному сайті ДПАУ за посиланням http://www.sta.gov.ua/tax/control/vat/search. Така перевірка дає досить повну інформацію про контрагента, включаючи його назву і дату його реєстрації як платника ПДВ. Однак до істотних недоліків цього сервісу можна віднести повільну роботу сервера і неможливість перевірити відразу декілька ІПН. При складанні декларації часто виникає потреба перевірити на актуальність ІПН десятків нових контрагентів. У цьому випадку перевірка за допомогою стандартної процедури на сайті www.sta.gov.ua може забрати багато часу.

Недавно з’явився ще один спосіб перевірки актуальності ІПН контрагентів. Для зручності платників податків у ДПА Дніпропетровської області було створено новий сервіс, що дозволяє перевірити ІПН контрагентів списком. Для цього бухгалтеру

потрібно скласти запит і надіслати його на електронну адресу ipn@tax.dp.ua. Через деякий час вам надійде відповідь з переліком недійсних на момент запиту ІПН контрагентів. Відфільтрувавши в такий спосіб свій список ІПН контрагентів для ретельнішої перевірки, ви можете перевірити отримані у відповіді податкової номери за допомогою сервісу із сайту www.sta.gov.ua.

Для створення файлу-запиту з переліком ІПН контрагентів — платників ПДВ необхідно скористатися стандартним редактором «Блокнот». Для цього заходимо до меню «Пуск — Программы — Стандартные — Блокнот». У вікні, що відкрилося, набираємо коди ІПН у стовпчик, так, щоб кожен новий код починався з нового рядка, та зберігаємо отримані дані у файлі з будь-яким ім’ям, що складається з латинських літер, і з розширенням «.txt» . Наприклад, «proverka.txt».

Для платників, які використовують в обліку програму «1С:Підприємство Бухгалтерський облік 7.7», було розроблено спеціальну утиліту, яка дозволяє автоматично сформувати такий список ІПН. Скачати утиліту можна за адресою http://dpa.dp.ua/html/key/vigruz.ert, а інструкція з використовування знаходиться за посиланням http://dpa.dp.ua/html/key/instruct.rtf .

 

Наталія ГРИГОР’ЄВА

 

img 1

Рис. 1. Сервіс перевірки ІПН на сайті www.sta.gov.ua

 

img 2

Рис. 2. Створення файлу-запиту

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі