Теми статей
Обрати теми

Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 11.10.2008 р. № 319

Редакція БТ
Постанова від 05.11.2008 р. № 353

Фінансова стабілізація:

знову введено обов’язковий продаж невикористаної іноземної валюти

 

Постанова Правління Національного банку України від 5 листопада 2008 року № 353

«Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 11.10.2008 р. № 319»

 

Постанова Правління Національного банку України від 7 листопада 2008 року № 356

«Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 11.10.2008 № 319»

 

Як відомо,

Нацбанк з метою нейтралізації впливу зовнішньої фінансової кризи та забезпечення стабільності банківської системи, захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банків видав постанову «Про додаткові заходи щодо діяльності банків» від 11.10.2008 р. № 319. І хоча ця постанова існує зовсім недовго (близько місяця), до неї було внесено вже чимало змін. Останні з них внесено постановами, що коментуються (постанову № 319, з урахуванням усіх змін, наведено в додатку «Документи» цього номера).

Ці зміни переважно

стосуються торгівлі іноземною валютою. Так, згідно з новою редакцією п. 4.2 постанови № 319 на валютному ринку України уповноважені банки мають право встановлювати курс продажу готівкової іноземної валюти, який не повинен перевищувати офіційний курс гривні до іноземних валют, що встановлюється Нацбанком, більше ніж на 1,5 % (ці зміни внесено постановою № 356). Ціна ж купівлі іноземної валюти може бути нижчою від ціни продажу лише в межах 3 % (раніше ця межа складала 5 %).

Крім того,

банки відтепер протягом робочого дня не можуть змінювати курси купівлі та продажу іноземних валют за гривні. Куплену ж протягом робочого дня іноземну валюту вони зобов’язані продати цього самого дня. У разі відсутності попиту на таку іноземну валюту її можна продати наступного робочого дня, зменшивши курс.

Також банки зобов’язані забезпечувати каси та власні пункти обміну іноземною валютою і гривнями в обсязі, достатньому для здійснення операцій з купівлі та продажу.

І нарешті, банки зобов’язали вжити організаційно-правових заходів, які дозволять їм

з 1 січня 2009 року перейти на торгівлю іноземною валютою виключно через власні каси.

Постанову № 319

доповнено новим п. 4.10, норми якого стосуються клієнтів (резидентів) банків — для них знову введено обов’язковий продаж невикористаної іноземної валюти. Так, тепер клієнти-резиденти зобов’язані використати безготівкову іноземну валюту, куплену за гривні через суб’єкта ринку, на потреби, зазначені в заявці на купівлю цієї валюти, не пізніше ніж за 5 робочих днів після дня її зарахування на їх поточний рахунок. Банки не будуть списувати таку іноземну валюту з поточного рахунка клієнта протягом цього строку з метою використання на інші цілі, ніж зазначені в заявці. Крім того, у заявці про купівлю іноземної валюти резидент зобов’язаний доручити суб’єкту ринку продати куплену, обміняну іноземну валюту, що не буде перерахована за призначенням у такий строк.

Постанова № 353 набула чинності 5 листопада 2008 року, а постанова № 356 8 листопада 2008 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі