Теми статей
Обрати теми

Залік частини єдиного податку у сплату внесків до Пенсійного фонду

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює Пенсійний фонд України

 

Залік частини єдиного податку у сплату внесків до Пенсійного фонду

 

Фонд оплати праці працівників підприємства — платника єдиного податку за жовтень становить 7000 грн., сума єдиного податку за жовтень склала 3000 грн. Як провести залік частини єдиного податку у сплату внесків до Пенсійного фонду?

 

До внесення відповідних змін до законодавства з метою уникнення зайвої сплати страхових внесків за найманих працівників платниками єдиного податку сума коштів, яка направляється органами Держказначейства до Пенсійного фонду у вигляді частини ставки єдиного податку (42 % від суми єдиного податку), зараховується в рахунок сплати страхових внесків

за відповідні періоди.

Отже, при виплаті заробітної плати за жовтень підприємство — платник єдиного податку має право зарахувати частину єдиного податку,

який буде сплачено за жовтень не пізніше 20 листопада, у рахунок сплати внесків до Пенсійного фонду із заробітної плати за жовтень.

При цьому прострочення зі сплати страхових внесків у юридичних осіб — платників єдиного податку виникає тільки в разі сплати нарахованих страхових внесків за відповідний базовий звітний місяць (з урахуванням частини сплаченого єдиного податку за цей звітний місяць) після 20-го числа місяця, наступного за звітним.

Покажемо на прикладі, як буде проведено залік єдиного податку, який буде сплачено за жовтень, у рахунок сплати внесків до Пенсійного фонду із заробітної плати за жовтень (розрахунок у частині утримань 2 % не наводимо).

Наприклад, за першу половину місяця авансові платежі до Пенсійного фонду в частині нарахувань (33,2 %) склали 664 грн. Заробітну плату за другу половину місяця виплачено 7 листопада, єдиний податок за жовтень перераховано 17 листопада.

Суму внесків у частині нарахувань до Пенсійного фонду при виплаті заробітної плати за другу половину місяця (авансовий платіж) необхідно визначати так:

7000

х 33,2 % - 664 - 3000 х 42 % = 2324 - 664 - 1260 = 400 (грн.),

де 2324 грн. — загальна сума внесків до Пенсійного фонду в частині нарахувань за жовтень;

664 грн. — сума авансових платежів до Пенсійного фонду в частині нарахувань;

1260 грн. — частина суми єдиного податку за жовтень, яку Держказначейство зобов’язане перерахувати до Пенсійного фонду.

Оскільки єдиний податок за жовтень 2008 року буде сплачено підприємством — платником єдиного податку не пізніше 20 листопада, то згідно із

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV, прострочення зі сплати страхових внесків не виникне.

 

Людмила ПОЛЬОВИК,
 начальник відділу по роботі з платниками обов’язкових платежів доПенсійного фонду

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі