Теми статей
Обрати теми

Заповнення податкової накладної рестораном

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Слідами семінарів

 

Заповнення податкової накладної рестораном

 

Підприємство займається ресторанним бізнесом і є платником податку на додану вартість. Як правильно виписати податкову накладну на реалізовані страви за день?

(м. Київ)

 

Підприємства ресторанного бізнесу, як правило, займаються реалізацією товарів

кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання, тобто реалізують товари не платникам ПДВ.

Оформлення податкової накладної (ПН) при продажу товару не платникові ПДВ має свої особливості. Розпочнемо з того, що відповідно до

п. 8.4 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165 (далі — Порядок № 165), ПН у разі здійснення поставки товарів (послуг) за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку) виписується за щоденними підсумками операцій. Це вказує на те, що ресторан за один день повинен складати одну ПН на всі продані за цей день товари.

Для правильного заповнення рестораном ПН необхідно враховувати перелічені нижче умови:

1) ПН виписується у двох примірниках, обидва примірники залишаються в особи, що їх виписала, і зберігаються відповідно до загальних правил зберігання ПН (

п. 8 Порядку № 165);

2) при заповненні шапки ПН

платник податку в графах «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» повинен зробити позначку «Х» (п. 8.1 Порядку № 165);

3)

заповнюючи ж табличну частину ПН, особливу увагу потрібно звернути на заповнення графи 3 «Номенклатури поставки товарів (робіт, послуг) продавця», бо такий реквізит, як «Номенклатура товарів» є обов’язковим реквізитом ПН відповідно до п.п. 7.2.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР. Для правильного заповнення рестораном цієї графи необхідно вказувати в ПН поелементний перелік проданих товарів за день, незважаючи на те що цей перелік може містити десятки або й сотні номенклатур товарів.

З викладеного вище можна зробити висновок, що правильне заповнення графи «Номенклатури поставки товарів (робіт, послуг) продавця» є дуже громіздкою справою, а при використанні спеціального програмного забезпечення або послуг стороннього підприємства, ще й занадто дорогим задоволенням.

Якщо ж реквізит «Номенклатура товару» буде заповнено неправильно або не заповнено взагалі, то за таке порушення податківці можуть лише визнати ПН неправильно оформленою та накласти на керівника та інших посадових осіб підприємства адміністративний штраф відповідно до

ст. 1631 КУпАП* у розмірі від 85 до 170 грн., а в разі повторного порушення — від 170 до 255 грн.

* Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Отже, вирішуйте самі, як учинити при заповненні в ПН реквізиту «Номенклатура товарів»: чи правильно заповнювати цей реквізит ПН та не входити в суперечку з податківцями, чи заповнити ПН найзручнішим способом та сплатити адміністративний штраф за неправильне її заповнення.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі