Теми статей
Обрати теми

Калейдоскоп документів. Затверджено нове Положення щодо держзакупівель. Чи законно?

Редакція БТ
Калейдоскоп документів від 17.10.2008 р. № 22-

Затверджено нове Положення щодо держзакупівель. Чи законно?

 

Конституційний Суд України визнав неконституційною норму

Закону України «Про визнання таким, що втратив чинністьЗакону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» від 20.03.2008 р. № 150-VI, якою уряду доручили затвердити Тимчасове положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти. Відповідно визнано неконституційною постанову КМУ від 28.03.2008 р. № 274, якою було затверджено Тимчасове положення.

Отже,

з 09.10.2008 р. підприємства, установи та організації, які здійснюють закупівлі за рахунок державних коштів, мають право укладати прямі договори на будь-які суми закупівель товарів, робіт і послуг без проведення тендерних процедур.

Однак Кабмін не примусив себе довго чекати і затвердив

Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти (має набути чинності з дня опублікування, на момент підготовки номера не опубліковано). Правомірність прийняття цього положення Кабмін сформулював так: «з метою забезпечення ефективного використання державних коштів, відповідно до пункту 6 статті 116 Конституції України, пункту 1 частини першої статті 20 Закону України «Про Кабінет Міністрів України».

Разом з тим законність таких дій Кабміну викликає сумніви. Так, у

Рішенні КСУ зазначено, що Кабмін як орган виконавчої влади не має повноважень установлювати правила конкуренції у сфері держзакупівель. Усе це — компетенція Верховної Ради.

(Рішення Конституційного Суду України від 09.10.2008 р. № 22-рп/2008, постанова Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 921)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі