Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючого податкового роз’яснення щодо відображення в декларації з податку на прибуток підприємства витрат на добровільне перерахування коштів, передачу товарів (виконання робіт, надання послуг), які включаються до валових витрат

Редакція БТ
Наказ від 27.08.2008 р. № 552

Благодійність і податок на прибуток:

ДПАУ затвердила Узагальнююче податкове роз’яснення

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 27.08.2008 р. № 552

«Про затвердження Узагальнюючого податкового роз’яснення щодо відображення в декларації з податку на прибуток підприємства витрат на добровільне перерахування коштів, передачу товарів (виконання робіт, надання послуг), які включаються до валових витрат»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Нагадаємо, що відповідно до

п.п. 5.2.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток ) платник податків має право включити до валових витрат суми коштів або вартість товарів (робіт, послуг), добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до держбюджету чи бюджетів місцевого самоврядування, неприбутковим організаціям, визначеним у п. 7.11 Закону про податок на прибуток, суми коштів, перераховані юридичним особам, у тому числі неприбутковим організаціям — засновникам постійно діючого третейського суду в розмірі, що перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, за винятком внесків, передбачених пп. 5.6.2 і 5.2.17 Закону про податок на прибуток.

Таке формулювання

п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток свого часу дозволило податківцям закріпити в додатку Р2 до декларації з податку на прибуток підприємств порядок розрахунку, відповідно до якого максимальна сума, яку могло бути включено до валових витрат, становила не всі 5 %, а тільки 3 % (5 % - 2 %). З цим не погодився Господарський суд м. Києва і постановою у справі від 19.07.2006 р. № 11/2333-А* зобов’язав ДПАУ привести порядок розрахунку суми благодійних внесків, які можна включити до валових витрат, визначений у додатку Р2 до рядка 04.8 декларації з податку на прибуток, у відповідність до п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток.

* Див. додаток «Документи» у «БТ», 2007, № 22.

ДПАУ

виконала доручення Господарського суду м. Києва і наказом від 05.07.2007 р. № 408** унесла зміни в додаток Р2 до ряд. 04.8 декларації з податку на прибуток підприємств.

** Див. ком. «Благодійні внески та податок на прибуток: ДПАУ нарешті внесла зміни до декларації з податку на прибуток» // «БТ», 2007, № 32, с. 5.

Однак оскільки формулювання, наведені в п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток і продубльовані в додатку Р2 до декларації з податку на прибуток підприємств, не зовсім вдалі, запитання щодо відображення валових витрат на благодійність ще залишалися. І ось тепер, щоб розсіяти будь-які сумніви із цього приводу, наказом, що коментується, ДПАУ затвердила Узагальнююче податкове роз’яснення щодо відображення в декларації з податку на прибуток підприємства витрат на добровільне перерахування коштів, передачу товарів (виконання робіт, надання послуг), які включаються до валових витрат. У ньому вона докладно описала порядок розрахунку суми благодійних внесків, які можна включити до валових витрат, і навела приклади заповнення декларації з податку на прибуток.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі