Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування матеріальної допомоги, що надається підприємством, на поховання близьких, рідних працівника або пенсіонера

Редакція БТ
Лист від 07.07.2008 р. № 5401/

Допомога на поховання родича —

порядок оподаткування при різних варіантах надання

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.07.2008 р. № 5401/М/17-0714, № 13574/7/17-0717

«Про оподаткування матеріальної допомоги, що надається підприємством, на поховання близьких, рідних працівника або пенсіонера»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ розглянула порядок справляння податку з доходів фізичних осіб (ПДФО) при різних варіантах виплати допомоги на поховання родичам померлого працівника або пенсіонера.

Допомога на поховання може виплачуватися:

1.

Родичам померлого за останнім місцем роботи померлого працівника. При цьому п.п. 4.3.21 Закону про податок з доходів* для такої виплати передбачено пільгу: не включаються до оподатковуваного доходу кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання роботодавцем такого померлого працівника за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) в розмірі, що не перевищує подвійного розміру суми, визначеної в п.п. 6.5.1 Закону про податок з доходів. У 2008 році неоподатковуваний розмір становить 1780 грн. (890 грн. х 2). Із суми перевищення при виплаті допомоги родичам слід утримати ПДФО за ставкою 15 %.

* Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

У

формі № 1ДФ таку виплату показують з ознакою доходу «09» — для неоподатковуваної частини допомоги (у межах 1780 грн.) та з ознакою доходу «14» — для оподатковуваної частини (понад 1780 грн.). При цьому у звіті наводиться ІПН фактичного одержувача такої допомоги, тобто родича померлого.

2.

Для працюючих родичів померлого — за місцем роботи таких родичів. Для поховання роботодавець родича померлого може виплатити на його прохання нецільову благодійну допомогу, у тому числі матеріальну**. Порядок її оподаткування регулюється п.п. 9.7.3 Закону про податок з доходів, згідно з яким не включаються до оподатковуваного доходу суми нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує розміру доходу, визначеного відповідно до абзацу першого п.п. 6.5.1 Закону про податок з доходів, за умови, що на такого платника податку поширюється право на отримання податкової соціальної пільги (ПСП).

** Докладніше про надання матеріальної допомоги див. шпаргалку бухгалтера «Матдопомога різних видів» // «БТ», 2008, № 1, с. 23.

Таким чином, якщо працівник має право на ПСП, то у 2008 році він може розраховувати на неоподатковувану допомогу на поховання родичів від свого роботодавця

в розмірі 890 грн. Звичайно, із суми перевищення при її виплаті слід утримати ПДФО за ставкою 15 %. Якщо ж працівник позбавлений права на ПСП, то ПДФО слід утримати з усієї суми матеріальної допомоги на поховання його родича. У формі № 1ДФ таку виплату показують з ознакою доходу «14» — для неоподатковуваної частини допомоги та з ознакою доходу «17» — для оподатковуваної частини.

3.

Для непрацюючих родичів померлого. Підприємства, організації, фізичні особи (у тому числі колишні роботодавці родичів померлого) можуть надавати допомогу на поховання для непрацюючих родичів (у тому числі пенсіонерам), які не одержують заробітну плату, як нецільову благодійну допомогу. У такому разі, як зазначає ДПАУ в листі, що коментується, матеріальна допомога, що виплачується непрацюючим фізичним особам, у тому числі пенсіонерам, не обкладається у 2008 році ПДФО в межах 890 грн. Причому для непрацюючих родичів умова про наявність права на ПСП не діє (оскільки їх зарплата дорівнює нулю). Як бачимо, ДПАУ продовжує відстоювати з цього питання свою ліберальну позицію, раніше озвучену в її листах від 23.12.2005 р. № 13010/6/17-3116, від 28.09.2005 р. № 19273/7/17-2117.

У формі № 1ДФ таку виплату, як і в попередньому випадку, показують з ознакою доходу «14» — для неоподатковуваної частини допомоги та з ознакою доходу «17» — для оподатковуваної частини.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі