Теми статей
Обрати теми

Неприбуткові організації мають подавати звіт за формою № 1-ПП

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Неприбуткові організації мають подавати звіт за формою № 1-ПП

 

Житлово-будівельний кооператив (ЖБК) включено до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Чи повинен такий кооператив подавати до податкових органів звіт за ф. № 1-ПП «Звіт про суми пільг в оподаткуванні юридичних та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності» з проставленими прочерками, чи не повинен подавати його взагалі?

 

Інструкцію про порядок заповнення форми звіту № 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності»

(далі — Інструкція) та саму форму звіту затверджено спільним наказом ДПАУ та Держкомстату від 23.07.2004 р. № 419/453.

Звіт за ф. № 1-ПП

є обов’язковим для подання юридичними особами, їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами, що не мають статусу юридичної особи, — платниками податків, у тому числі податку на додану вартість, та фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, зареєстрованими платниками податку на додану вартість, на яких законами покладено обов’язок утримувати та/або сплачувати податки, збори (обов’язкові платежі) та які використовують право на пільгу в оподаткуванні (п. 1.2 Інструкції).

Житлово-будівельні кооперативи, створені у порядку, визначеному законом, включаються до

Реєстру неприбуткових установ та організацій відповідно до абзацу «є» п.п. 7.11.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон).

Відповідно до

п.п. 2.1.1 Закону платниками податку на прибуток є суб’єкти господарської діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так і за її межами.

Згідно з

п.п. 7.11.7 Закону від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, визначених в абзаці «є» п.п. 7.11.1, отримані у вигляді внесків, коштів або майна, які надходять таким неприбутковим організаціям для забезпечення потреб їх основної діяльності, та у вигляді пасивних доходів.

Згідно з абзацом другим

п.п. 7.11.9 Закону незалежно від положень абзацу першого цього підпункту у разі коли неприбуткова організація отримує дохід із джерел інших, ніж визначені пп. 7.11.2 — 7.11.7 Закону, така неприбуткова організація зобов’язана сплатити податок на прибуток, що визначається як сума доходів, отриманих з таких інших джерел, зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, але не вище суми таких доходів.

Таким чином, неприбуткові установи й організації є платниками податку на прибуток у частині оподаткування доходів інших, ніж звільнені від оподаткування.

Суми вищезазначених доходів, які звільняються від оподаткування у неприбуткових установах і організаціях, у разі їх отримання іншими суб’єктами господарювання включаються до валового доходу та підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Таким чином,

неприбуткові організації, в тому числі такі, як ЖБК, мають податкові пільги порівняно з іншими суб’єктами господарювання та відповідно повинні складати та подавати до податкових органів звіт за ф. № 1-ПП в обов’язковому порядку.

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз‘яснювальної роботи та звернень громадян

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі