Теми статей
Обрати теми

До бази оподаткування єдиним податком включається ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

До бази оподаткування єдиним податком включається ПДВ

 

Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 6 %, керуючись листом ДПАУ від 25.03.99 р. № 4419/7/15-1117, розраховує суми єдиного податку, виходячи із суми виручки без ПДВ. Чи правильно це?

(м. Харків)

 

Згідно зі

ст. 3 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ) платник єдиного податку за ставкою 6 % є платником ПДВ .

Базою оподаткування єдиним податком

для такого платника є виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору. При цьому виручкою від реалізації вважаються фактично отримані суб’єктом підприємницької діяльності кошти на розрахунковий рахунок або(та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг), тобто всі кошти, які надійшли у складі виручки.

У зв’язку з тим, що кошти, котрі надходять як виручка, включають ПДВ і

Указ стосовно цього не містить жодних винятків, ПДВ необхідно враховувати при визначенні бази оподаткування. На цьому часто наголошує і ДПАУ у своїх консультаціях (див., наприклад, журнал «Вісник податкової служби України», 2004, № 17). Отже, до бази оподаткування єдиним податком для підприємств, які сплачують єдиний податок за ставкою 6 %, потрібно включати ПДВ.

Що стосується

листа ДПАУ від 25.03.99 р. № 4419/7/15-1117, про який згадує автор запитання, то хочеться зазначити, що цей лист посилається на стару редакцію Указу. Тоді і справді виникало питання, що стосується ПДВ, бо Указ не містив визначення поняття виручки. У новій редакції таке визначення існує, крім того, ця редакція Указу не містить жодних застережень щодо виключень ПДВ із виручки. Тому застосовувати на практиці положення цього листа не можна.

У випадку коли підприємство керувалося цим

листом і не включало до виручки ПДВ при нарахуванні єдиного податку, воно припускалося помилки. Про виправлення цієї та інших помилок щодо нарахування і сплати єдиного податку див. статтю «Виправлення помилок щодо єдиного податку: нюанси для юридичних осіб» // «БТ», 2008, № 35, с. 17.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі