Теми статей
Обрати теми

Діяльність з установлення металопластикових вікон і патентується, і ліцензується

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Діяльність з установлення металопластикових вікон і патентується, і ліцензується

 

Чи потрібні підприємству патент і ліцензія на діяльність з установлення металопластикових вікон?

(м. Чернівці)

 

Патент.

Для визначення необхідності придбання торгового патенту на діяльність з установлення металопластикових вікон звернемося до Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР (далі — Закон про патентування), об’єктом правового регулювання якого є торговельна діяльність за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків та кредитних карток на території України, діяльність з обміну готівкових валютних цінностей (включаючи операції з готівковими платіжними засобами, вираженими в іноземній валюті, та з кредитними картками), а також діяльність із надання послуг у сфері грального бізнесу і побутових послуг.

Згідно зі

ст. 31 цього Закону патентуванню підлягає діяльність із надання побутових послуг, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і за їх межами.

При цьому під

побутовими послугами для цілей Закону про патентування розуміється діяльність, пов’язана з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки.

Нагадаємо, що вичерпний перелік видів послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню, наведено в

Переліку послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню, затвердженому постановою КМУ від 27.04.98 р. № 576. Як випливає з цього Переліку, патентуванню підлягають послуги з ремонту житла за індивідуальним замовленням, до яких відповідно до Галузевого класифікатора «Класифікація послуг та продукції у сфері побутового обслуговування» (ДК 201-01-2001), затвердженого наказом Мінекономіки від 19.02.2002 р. № 51 серед інших належать ремонт і заміна віконних та дверних коробок, кватирок (код 01.061.06).

Отже,

підприємству, що здійснює діяльність з установлення металопластикових вікон, потрібно придбавати торговий патент*.

* Докладніше про патентування підприємницької діяльності див. статтю «Торгові патенти: організаційні моменти» // «БТ», 2008, № 17, с. 32.

Ліцензія

. Перелік робіт з провадження господарської діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури, затверджено наказом Держархбудінспекції від 16.07.2008 р. № 112**. До цього Переліку включено серед інших і послуги з установлення вікон (код 3.02.02).

** Див. у «Калейдоскопі документів» «Якщо мало одного — додамо: з’явився ще один перелік будівельних робіт» // «БТ», 2008, № 30, с.12 і «Ліцензування будівельної діяльності: є зміни» // «БТ», 2008, № 35, с. 13.

Таким чином,

на діяльність з установлення металопластикових вікон потрібно придбавати ліцензію.

За провадження без ліцензії діяльності, що ліцензується, посадових осіб підприємства можуть притягти до адміністративної та кримінальної відповідальності (див. таблицю).

 

Порушення

Відповідальність

Чим регулюється

Здійснення господарської діяльності, що ліцензується, без отримання ліцензії

Від 340 грн. до

680 грн. з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва та сировини чи без неї

Ст. 164 КУпАП

Ті ж дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення

Від 510 грн. до 1020 грн. з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва та сировини чи без неї

Здійснення господарської діяльності, що ліцензується, без отримання ліцензії або здійснення таких видів господарської діяльності з

порушенням умов ліцензування, якщо це було пов’язане з отриманням доходу у великих розмірах*

Від 1700 грн. до 4250 грн. або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на той самий строк

Ч. 1 ст. 202 КК

* Від 17000 грн.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі