Декларування зміни оптово-відпускних цін
на продовольчі товари — унесено зміни до Порядку
Постанова Кабінету Міністрів України від 06.08.2008 р. № 709
«Про внесення змін до Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари»
Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»
На сьогодні з метою регулювання цін на деякі види продовольчих товарів існує два механізми декларування:
1)
декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, що регулюється Порядком декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, затвердженим постановою КМУ від 17.10.2007 р. № 1222 (далі — Порядок № 1222)*;* Див. ком. «Кабмін затвердив порядок декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» // «БТ», 2007, № 44, с. 4.
2)
декларування оптових цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, що регламентується Порядком формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2008 р. № 373 (про це див. ком. «Декларування оптових цін на продтовари — затверджено форму декларації» на с. 6 цього номера).Постановою
, що коментується, Кабмін уніс зміни до Порядку № 1222. Виділимо основні з них.1.
Дещо скорочено перелік продовольчих товарів, щодо яких тепер необхідно декларувати зміну оптово-відпускних цін. Так, тепер під декларування підпадають, зокрема:— м’ясо птиці в тушах (раніше — будь-яке м’ясо птиці);
— не все молоко, а лише коров’яче з умістом жиру до 2,5 %;
— не весь сир, а лише кисломолочний з умістом жиру до 9 %;
— сметана з умістом жиру до 20 % (раніше — будь-яка сметана);
— масло вершкове з умістом жиру до 72,5 % (раніше — будь-яка сметана);
— цукор-пісок (раніше — будь-який цукор);
— ковбасні вироби варені, крім вищого сорту (до набрання чинності змінами під декларування підпадав і вищий сорт).
Як і раніше, декларувати зміну цін на товари, перелічені в
п. 1 Порядку, мають суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність з їх виробництва та/або реалізації в разі, якщо такі ціни збільшуються протягом місяця більше ніж на 1 %.2. Раніше
і для виробників, і для продавців був єдиний порядок декларування оптово-відпускних цін на продовольчі товари: такі суб’єкти господарювання не пізніше ніж за 10 днів до впровадження нових цін подавали до Ради міністрів АРК, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій Декларацію зміни оптово-відпускних цін (далі — Декларація) і необхідні документи. Тепер же в Порядку процедуру декларування розділили на два етапи, причому вона дещо відрізнятиметься для виробників та продавців. До того ж форми декларацій для виробників та продавців тепер різні.3.
Так, виробник не пізніше ніж за 10 робочих днів до впровадження нових цін подає до територіальних органів Держінспекції документи, перелічені в оновленому п. 3 Порядку (слід зауважити, що перелік документів значно розширено). За результатами аналізу цих документів тероргани протягом 7 днів видають письмовий висновок. І вже його разом із проектом Декларації (за формою додатка 1) потрібно подати до відповідної місцевої ради.4.
Що стосується продавця, то він у ті самі строки подає до терорганів Держінспекції документи, перелічені в оновленому п. 4 Порядку. За резульатами аналізу цих документів тероргани протягом 2 днів видають письмовий висновок. І вже його разом із проектом Декларації (за формою додатка 2) слід подати до відповідної місцевої ради.5.
У дводенний строк Декларація узгоджується. У разі відмови суб’єкту господарювання надсилають обґрунтовану відповідь із зазначенням причин відмови. Ціни вважаються задекларованими на день набрання чинності розпорядженням (рішенням) уповноваженого органу.Постанова, що коментується, набула чинності 19 серпня 2008 року.