Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари

Редакція БТ
Постанова від 06.08.2008 р. № 709

Декларування зміни оптово-відпускних цін

на продовольчі товари — унесено зміни до Порядку

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 06.08.2008 р. № 709

«Про внесення змін до Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

На сьогодні з метою регулювання цін на деякі види продовольчих товарів існує два механізми декларування:

1)

декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, що регулюється Порядком декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, затвердженим постановою КМУ від 17.10.2007 р. № 1222 (далі — Порядок № 1222)*;

* Див. ком. «Кабмін затвердив порядок декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» // «БТ», 2007, № 44, с. 4.

2)

декларування оптових цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, що регламентується Порядком формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2008 р. № 373 (про це див. ком. «Декларування оптових цін на продтовари — затверджено форму декларації» на с. 6 цього номера).

Постановою

, що коментується, Кабмін уніс зміни до Порядку № 1222. Виділимо основні з них.

1.

Дещо скорочено перелік продовольчих товарів, щодо яких тепер необхідно декларувати зміну оптово-відпускних цін. Так, тепер під декларування підпадають, зокрема:

— м’ясо птиці в тушах (раніше — будь-яке м’ясо птиці);

— не все молоко, а лише коров’яче з умістом жиру до 2,5 %;

— не весь сир, а лише кисломолочний з умістом жиру до 9 %;

— сметана з умістом жиру до 20 % (раніше — будь-яка сметана);

— масло вершкове з умістом жиру до 72,5 % (раніше — будь-яка сметана);

— цукор-пісок (раніше — будь-який цукор);

— ковбасні вироби варені, крім вищого сорту (до набрання чинності змінами під декларування підпадав і вищий сорт).

Як і раніше, декларувати зміну цін на товари, перелічені в

п. 1 Порядку, мають суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність з їх виробництва та/або реалізації в разі, якщо такі ціни збільшуються протягом місяця більше ніж на 1 %.

2. Раніше

і для виробників, і для продавців був єдиний порядок декларування оптово-відпускних цін на продовольчі товари: такі суб’єкти господарювання не пізніше ніж за 10 днів до впровадження нових цін подавали до Ради міністрів АРК, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій Декларацію зміни оптово-відпускних цін (далі — Декларація) і необхідні документи. Тепер же в Порядку процедуру декларування розділили на два етапи, причому вона дещо відрізнятиметься для виробників та продавців. До того ж форми декларацій для виробників та продавців тепер різні.

3.

Так, виробник не пізніше ніж за 10 робочих днів до впровадження нових цін подає до територіальних органів Держінспекції документи, перелічені в оновленому п. 3 Порядку (слід зауважити, що перелік документів значно розширено). За результатами аналізу цих документів тероргани протягом 7 днів видають письмовий висновок. І вже його разом із проектом Декларації (за формою додатка 1) потрібно подати до відповідної місцевої ради.

4.

Що стосується продавця, то він у ті самі строки подає до терорганів Держінспекції документи, перелічені в оновленому п. 4 Порядку. За резульатами аналізу цих документів тероргани протягом 2 днів видають письмовий висновок. І вже його разом із проектом Декларації (за формою додатка 2) слід подати до відповідної місцевої ради.

5.

У дводенний строк Декларація узгоджується. У разі відмови суб’єкту господарювання надсилають обґрунтовану відповідь із зазначенням причин відмови. Ціни вважаються задекларованими на день набрання чинності розпорядженням (рішенням) уповноваженого органу.

Постанова, що коментується, набула чинності 19 серпня 2008 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі