Теми статей
Обрати теми

Оподаткування неустойки за невиконання договірних зобов’язань

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Оподаткування неустойки за невиконання договірних зобов’язань

 

Постачальник затримав поставку товару. Згідно з укладеним договором за несвоєчасну поставку товару постачальник зобов’язаний виплатити покупцю певну суму неустойки (пені). Як оподатковується сума неустойки у постачальника та у покупця товару?

(м. Одеса)

 

Неустойка — грошова сума чи інше майно, яке боржник має передати кредитору в разі порушення боржником зобов’язань

(ст. 549 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV). У нашому випадку кредитором є покупець товару, а боржником — постачальник товару.

Неустойка може бути у вигляді штрафу чи пені. Штраф обчислюється у відсотках від суми

невиконаного чи неналежним чином виконаного зобов’язання. Пеня також обчислюється у відсотках, але тільки від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов’язання за кожний день прострочення виконання. З цього можна дійти висновку, що штраф може встановлюватися за будь-яке порушення зобов’язання, а пеня — у разі прострочення тільки грошового зобов’язання. Тому в запитанні читача, найімовірніше, ідеться не про пеню, а про штраф.

Тепер поговоримо про податковий облік. Відповідно до

п.п. 5.3.5 Закону про податок на прибуток*** не включаються до складу валових витрати на сплату штрафів та/або неустойки чи пені за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду. Це означає, що сторона, що сплачує штраф (боржник-постачальник), не має права віднести таку суму штрафу до складу валових витрат. А от одержувач штрафних санкцій (кредитор-покупець) включає отриману суму до складу валових доходів. Пов’язане це з тим, що згідно з п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток до валового доходу включаються доходи з інших джерел, у тому числі у вигляді сум штрафів та/або неустойки чи пені, фактично отриманої за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду. Збільшити валові доходи слід у момент отримання штрафних санкцій.

*** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Щодо обкладення ПДВ суми неустойки зауважимо таке. Згідно з

п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ* об’єктом обкладення ПДВ є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України, у тому числі операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення заборгованості заставодавця, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу (орендарю). Виплата неустойки (штрафу, пені) до зазначених вище операцій не належить. Виплачена сума не відповідає визначенню поставки товарів та послуг згідно із Законом про ПДВ. Не є неустойка і компенсацією вартості відвантажених товарів, оскільки не включається до контрактної (договірної) вартості. Отже, виплачена неустойка не є об’єктом обкладення ПДВ. Це означає, що при сплаті постачальником (боржником) штрафу покупцю (кредитору) за невиконання договірних зобов’язань у жодної із зазначених сторін жодних ПДВ-наслідків у податковому обліку не виникає.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/ 97-ВР.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі