Теми статей
Обрати теми

Як правильно розрахувати 12-місячний період для визначення 300-тисячної межі

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як правильно розрахувати 12-місячний період для визначення 300-тисячної межі

 

Підприємство не є платником ПДВ. Знаємо, що зобов’язані зареєструватися платником ПДВ, якщо загальна сума оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців перевищить 300 тис. грн.

Поясніть: відлік 12 місяців слід починати з дати взяття підприємства на облік у податковому органі чи з 1 січня кожного календарного року?

(м. Червоноград Львівської обл.)

 

Дійсно, платник податків

зобов’язаний зареєструватися платником ПДВ, якщо в нього загальна сума оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців перевищить 300 тис. грн. без урахування ПДВ (п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ).

Для цього потенційний платник ПДВ має щомісяця після закінчення поточного місяця підсумувати обсяги оподатковуваних операцій, включаючи й обсяги звітного місяця, і порівнювати отриману величину із зазначеною межею.

Відлік слід починати з дати взяття платника податків на облік до податкових органів.

При цьому потрібно знати, що для реєстрації платником ПДВ не варто очікувати закінчення 12 календарних місяців. Якщо обсяг оподатковуваних операцій перевищить 300-тисячну межу, наприклад, у перші два місяці, то в цьому випадку платник податків зобов’язаний подати заяву до податкового органу з проханням зареєструвати його платником ПДВ. Для подання заяви

Законом про ПДВ відведено строк з 1 по 20 число включно місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося таке перевищення (п.п. «а» п. 9.6 Закону про ПДВ).

Але уявімо ситуацію, коли протягом першого 12-місячного періоду перевищення немає. У цьому випадку платник податків має:

1)

щомісяця підсумовувати обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців;

2)

порівнювати отриману величину з 300-тисячною межею.

Наприклад, підприємство було взято на облік у податкових органах у березні 2007 року. Першим 12-місячним періодом для визначення 300-тисячної межі вважатиметься період з березня 2007 року по лютий 2008 року (включно). Наступний 12 місячний період — з квітня 2007 року по березень 2008 року (включно) тощо.

Часто реєстрація платника податків оформляється не першим числом місяця. У зв’язку з цим виникає слушне запитання: першим календарним місяцем у зазначеному дванадцятимісячному циклі потрібно вважати

перший повний календарний місяць, наступний за місяцем такої реєстрації, чи будь-який календарний місяць незалежно від числа, з якого платник податків розпочав свою діяльність? Відповіді на це запитання Закон про ПДВ, на жаль, не дає. Та і ДПАУ мовчить.

Вважаємо

варіант, коли перший неповний календарний місяць бере участь у розрахунку 12 календарних місяців, найбезпечнішим. Наприклад, узяття на облік у податковому органі відбулося 17 жовтня 2007 року, тоді першим календарним місяцем вважатиметься жовтень 2007 року, а перший 12-місячний період закінчиться у вересні 2008 року. При такому варіанті підрахунку підприємство, у якого з 17 жовтня і по 31 жовтня 2007 року (включно) обсяг оподатковуваних операцій перевищить 300 тис. грн., зобов’язане подати заяву про реєстрацію платником ПДВ не пізніше 20 листопада 2007 року.

Але не виключено й інший, ризикованіший варіант для розрахунку 12-місячного періоду — коли до розрахунку потрібно включати

лише повні календарні місяця. У цьому випадку перший 12-місячний період закінчиться не у вересні, а у жовтні 2008 року. До речі, такий порядок розрахунку було запропоновано ДПАУ для визначення місяця, за результатами якого платник може претендувати на бюджетне відшкодування (лист ДПАУ від 18.04.2006 р. № 7251/7/16-1517*). Ідеться також про розрахунок 12-місячного календарного періоду.

* Див. ком. «Розрахунок бюджетного відшкодування ПДВ — фіскальне роз’яснення ДПАУ» // «БТ»,2006, № 35, с. 6.

Але ще раз звернемо вашу увагу, що останнім варіантом (коли в розрахунку останніх 12 календарних місяців беруть участь лише повні місяці) можуть скористатися тільки сміливі платники податків.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі