Теми статей
Обрати теми

Калейдоскоп документів. Щодо обкладення ПДВ окремих видів послуг при отриманні їх від нерезидента

Редакція БТ
Калейдоскоп документів від 10.06.2008 р. № 11819/7/16-1517-23

Щодо обкладення ПДВ окремих видів послуг при отриманні їх від нерезидента

 

ДПАУ роз’яснила порядок обкладення ПДВ послуг, наданих за межами митної території України резиденту — платнику ПДВ нерезидентом.

Згідно з

п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ об’єктом обкладення ПДВ є операції з поставки товарів, послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України. При цьому неважливо, ким (резидентом чи нерезидентом) такі послуги надаються. Місце поставки послуг установлено п. 6.5 Закону про ПДВ. За загальним правилом, викладеним у п.п. «а» п. 6.5 Закону про ПДВ, місцем поставки послуг вважається місце, де особу, яка надає послугу, зареєстровано платником ПДВ, а в разі якщо така послуга надається нерезидентом — місце розташування його представництва, а за відсутності такого — місце розташування резидента, який виконує агентські (представницькі) дії від імені такого нерезидента, а за відсутності такого — місце фактичного розташування покупця (одержувача), який у цьому випадку виступає податковим агентом такого нерезидента. Для деяких інших випадків, зазначених у пп. «в», «д» — «е» цього ж Закону, наведено винятки із загального правила. Як бачимо, головним для визначення об’єкта оподаткування є встановлення місця надання послуг.

Тож ДПАУ на підставі наведених норм доходить цілком логічного висновку:

якщо послуги надаються за межами митної території України резиденту — платнику ПДВ нерезидентом, у якого відсутнє представництво на митній території України, то такі послуги не підпадають під об’єкт обкладення ПДВ.

(Лист Державної податкової адміністрації України від 10.06.2008 р. № 11819/7/16-1517-23)

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі