Теми статей
Обрати теми

Квартальний податковий період з ПДВ: правила переходу та застосування

Редакція БТ
Стаття

КВАРТАЛЬНИЙ ПОДАТКОВИЙ ПЕРІОД З ПДВ:

правила переходу та застосування

 

Ураховуючи, що квартальний звітний (податковий) період широко застосовується на практиці, сьогоднішню статтю присвячено правилам переходу і застосування такого періоду. Зокрема, у статті йтиметься про те, хто має право застосовувати квартальний період, з якого моменту можна застосовувати квартальний період новоствореним суб’єктам господарювання, що робити, якщо, працюючи на квартальному звітному (податковому) періоді, перевищили допустимий обсяг оподатковуваних операцій, а також про нюанси застосування квартального періоду з ПДВ єдиноподатниками.

Ольга ВІННІКОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Указ про єдиний податок

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 25.06.99 р. № 746/99.

Порядок № 166

— Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (у редакції від 15.06.2005 р. № 213).

 

Які бувають звітні періоди з ПДВ

Основним

звітним (податковим) періодом з ПДВ є календарний місяць. Однак при дотриманні умов, визначених п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ, звітний (податковий) період як у фізичних, так і у юридичних осіб, може дорівнювати календарному кварталу.

Строки подання податкових декларацій і сплати податкових зобов’язань залежно від звітного періоду, що застосовується, показано в таблиці.

При цьому жодних особливостей розрахунку податкових зобов’язань та заповнення декларації немає:

при квартальному звітному періоді діють такі самі правила, як і при місячному періоді.

 

Таблиця

Показник

Місячний період

Квартальний період

1. Граничний строк подання податкової декларації

Протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем звітного (податкового) періоду (абз. «а» п.п. 4.1.4 Закону № 2181)

Протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного (податкового) періоду (абз. «б» п.п. 4.1.4 Закону № 2181)

2. Граничний строк сплати податкових зобов’язань

Протягом 10 днів, наступних за останнім днем граничного строку для подання декларації (тобто протягом 30 днів від дня закінчення звітного місяця)

Протягом 10 днів, наступних за останнім днем граничного строку для подання декларації (тобто протягом 50 днів від дня закінчення звітного кварталу)

 

Умови застосування квартального періоду

Платник ПДВ може обрати квартальний звітний (податковий) період, якщо обсяг

оподатковуваних операцій за попередні дванадцять місячних податкових періодів не перевищував 300 тис. грн. (п. 2.3 Порядку № 166, п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ).

Слід звернути увагу на розрахунок обсягу оподатковуваних операцій. ДПАУ в своїх листах (наприклад,

від 03.04.2008 г. № 3011/6/16-1515-26, від 04.04.2007 р. № 6701/7/16-1517-26*, від 30.04.2005 р. № 8533/7/15-2417) дотримується думки, що для розрахунку граничного обсягу беруться до уваги операції (без урахування ПДВ), що обкладаються ПДВ як за ставкою 20 %, так і 0 %, у тому числі експортні операції, а також операції, звільнені від оподаткування. Не включаються до розрахунку лише операції, що не є об’єктом оподаткування відповідно до п. 3.2 Закону про ПДВ. Розрахований таким чином обсяг оподатковуваних операцій зазначається в ряд. 5.1 декларації з ПДВ.

* Див. коментар «Звільнені від ПДВ операції беруть участь у розрахунку 300-тисячної межі — фіскальна думка ДПАУ» // «БТ», 2007, № 18, с. 9.

Однак у

п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ прямо зазначено, що в розрахунку встановленої межі 300 тис. грн. (без урахування ПДВ) беруть участь лише оподатковувані операції. А відповідно до п. 1.1 Закону про ПДВ оподатковувана операція — це операція, що підлягає оподаткуванню податком на додану вартість. Тому сміливі платники податків можуть відстоювати позицію, що операції, звільнені від оподаткування відповідно до ст. 5, 11 Закону про ПДВ (їх обсяг відображають у ряд. 4 декларації з ПДВ), не включаються до загального обсягу оподатковуваних операцій і відповідно не беруть участі в розрахунку встановленої межі 300 тис. грн. Приємно зазначити, що ВГСУ підтримує цю точку зору (постанова від 20.04.2005 р. у справі № 28/171).

Для того щоб

застосовувати квартальний податковий період, необхідно разом із декларацією за останній податковий період календарного року подати Заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду (далі — Заява про вибір). Форму цієї Заяви наведено в додатку 1 до Порядку № 166. При цьому в декларації проставляється позначка про подання такої Заяви. Квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року. При цьому платник податків, який у поточному році звітував поквартально та бажає застосовувати квартальний період і в наступному році, також має подати Заяву про вибір (лист ДПАУ від 21.04.2008 р. № 8230/7/16-1517**). Якщо ж платник податків разом із декларацією за останній звітний період календарного року не подав Заяву про вибір, то із січня наступного року він має застосовувати місячний звітний період (останній абзац п. 2.4 Порядку № 166).

** Див. коментар «Звітним періодом з ПДВ для єдиноподатників може бути лише квартал — ДПАУ змінює позицію» // «БТ», 2008, № 20, с. 8.

Подання

Заяви про вибір зберігає за платником податків право застосовувати квартальний період до моменту досягнення ним граничного обсягу оподатковуваних операцій — 300 тис. грн. (без урахування ПДВ), або до кінця поточного податкового року, якщо такий обсяг оподатковуваних операцій не досягнуто.

Новозареєстрований платник ПДВ

може бути лише місячним платником. Перш ніж отримати можливість перейти на квартальний звітний період, платник ПДВ має щомісяця звітувати протягом повного календарного року (про це, зокрема, ідеться і в листі ДПАУ від 21.04.2008 р. № 8230/7/16-1517). І хоча з цим можна не погодитися, інакше навряд чи вийде. Адже, незважаючи на те що в п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ ідеться про обов’язкове «відпрацювання» новозареєстрованими платниками ПДВ дванадцяти місячних періодів, а не повного календарного року, подати Заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду можна лише з декларацією за останній податковий період календарного року. Тож і виходить, що перше рішення про застосування квартального податкового періоду платник податків має право прийняти лише після закінчення першого повного календарного року своєї реєстрації як платника ПДВ.

Наприклад

, якщо платник податків зареєструвався платником ПДВ 25 вересня 2007 року, то, незважаючи на те що 12 місяців як зареєстрований платник ПДВ він відпрацює у жовтні 2008 року, Заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду можна буде подати лише разом із податковою декларацією за грудень 2008 року. Відповідно квартальний податковий період такий платник податків почне застосовувати з І кварталу 2009 року.

Слід зауважити, що

перехід з квартального періоду на місячний протягом року не дозволяється (якщо, звичайно, обсяг оподатковуваних операцій з початку року не перевищує 300 тис. грн.).

 

Перевищення 300 тис. грн.

Застосовуючи квартальний податковий період, не можна забувати про обмеження щодо обсягу оподатковуваних операцій. Адже

якщо протягом будь-якого періоду з початку застосування квартального періоду обсяг оподатковуваних операцій перевищить 300 тис. грн., платнику податків потрібно буде самостійно перейти на місячний податковий період починаючи з місяця, на який припадає таке перевищення (п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ, п. 2.5 Порядку № 166). Тому після закінчення кожного календарного місяця слід перевіряти досягнутий за фактом обсяг оподатковуваних операцій з початку року.

Про перехід із квартального на місячний звітний період платник податків зобов’язаний зазначити в декларації з ПДВ за результатами місяця, в якому здійснено такий перехід (тобто потрібно не забути проставити відповідну позначку в полі

«Відмітка про перехід на місячний податковий період з поточного звітного податкового періоду» декларації з ПДВ).

При цьому, як зазначає ДПАУ в

листах від 21.04.2008 р. № 8230/7/16-1517 і від 19.05.2008 р. № 10116/7/16-1517-05, початком застосування квартального податкового періоду є перший квартал кожного календарного року, в якому платник набуває права на подання податкової звітності щокварталу. Це, по суті, означає, що розрахунок граничного обсягу оподатковуваних операцій ведеться з початку календарного року.

Наприклад

, з початку 2008 року платник ПДВ перебував на квартальному звітному (податковому) періоді. Із січня по серпень 2008 року обсяг оподатковуваних операцій склав 250 тис. грн., а обсяг оподатковуваних операцій за вересень — 75 тис. грн.

У такій ситуації платнику податків потрібно не пізніше 20 жовтня подати декларацію за вересень (і відповідно не пізніше 30 жовтня сплатити податкові зобов’язання за цією декларацією), а дані за липень і серпень відобразити в декларації за III квартал 2008 року, яку потрібно буде подати не пізніше 10 листопада (відповідно податкові зобов’язання за квартальною декларацією необхідно сплатити не пізніше 19 листопада).

 

Квартальний період та єдиноподатники

При визначенні звітного (податкового) періоду для платників єдиного податку (як юридичних, так і фізичних осіб), які водночас є платниками ПДВ, ДПАУ вважає, що необхідно враховувати норми

Указу про єдиний податок. Цим Указом усім платникам єдиного податку, у тому числі й тим, які водночас є платниками ПДВ, установлено квартальний податковий період подання звітності. При цьому Указом не передбачено такого податкового періоду, як місяць. На підставі цього податкові органи в листі ДПАУ від 21.04.2008 р. № 8230/7/16-1517 дійшли висновку, що платник ПДВ, який є суб’єктом спрощеної системи оподаткування та платником єдиного податку, повинен подавати податкові декларації з ПДВ не щомісяця, а щокварталу. Це правило діє і в тому випадку, коли обсяг оподатковуваних операцій з поставки єдиноподатником товарів (послуг) протягом будь-якого періоду з початку застосування квартального податкового періоду перевищував 300 тис. грн. (без ПДВ), і в разі, якщо він є зареєстрованим платником ПДВ менше 12 календарних місяців.

При цьому до моменту переходу на загальну систему оподаткування такий платник податків має застосовувати

тільки квартальний податковий період. А от з моменту переходу, за умови, що обсяг оподатковуваних операцій з початку застосування квартального податкового періоду перевищує 300 тис. грн., він зобов’язаний застосовувати місячний податковий період, що має бути зазначено в податковій декларації за підсумками такого місяця.

Якщо ж на момент переходу зі спрощеної на загальну систему оподаткування в такого платника податків обсяг оподатковуваних операцій протягом будь-якого періоду не перевищує 300 тис. грн., він має право продовжувати застосовувати квартальний податковий період до кінця поточного року або до моменту досягнення ним граничного обсягу оподатковуваних операцій — 300 тис. грн. Залишається незрозумілим, чи застосовна така позиція ДПАУ до ситуації, коли єдиноподатник перейшов на загальну систему, не відпрацювавши при цьому 12 місяців як платник ПДВ. Найімовірніше, податкові органи на місцях вимагатимуть перейти на місячний звітний (податковий) період із ПДВ.

Зауважимо, що

раніше ДПАУ дотримувалася іншої точки зору. Так, у листах ДПАУ від 27.10.2005 р. № 21067/7/16-1517-26*, від 19.01.2006 р. № 867/7/16-1517-26* податкові органи роз’яснювали, що єдиноподатник на свій розсуд може обирати як квартальний, так і місячний звітний період із ПДВ, при цьому обсяг оподатковуваних операцій значення не має. Пріоритет у таких лояльних роз’ясненнях ДПАУ віддавала не нормам Указу про єдиний податок, а нормам Закону про ПДВ.

* Див. коментар «Єдиноподатник може обрати як квартальний, так і місячний звітний період з ПДВ: ДПАУ підтверджує» // «БТ», 2006, № 12, с. 7.

Тому єдиноподатники, які бажають застосовувати місячний звітний (податковий) період із ПДВ, мають шанс відстояти своє право. Так, відповідно до

п. 11.4 Закону про ПДВ, якщо іншим законом, незалежно від часу його прийняття, установлюються правила обкладення цим податком, відмінні від зазначених у цьому Законі, то пріоритет мають норми цього Закону. При цьому можна послатися на конфлікт інтересів. Адже згідно з п.п. 4.4.1 Закону № 2181, якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта припускає неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків чи контролюючих органів, то рішення приймається на користь платника податків. Неоднозначність трактування в цій ситуації якраз і підтверджують листи ДПАУ, в яких із того самого питання робляться протилежні висновки.

Таким чином, ураховуючи останні роз’яснення ДПАУ, єдиноподатники можуть застосовувати лише квартальний звітний податковий період із ПДВ. При цьому

Заяву про вибір платник єдиного податку подавати не повинен.

Ось, мабуть, і всі основні моменти стосовно квартального звітного (податкового) періоду. Сподіваємося, ця стаття допоможе вам при визначенні свого звітного періоду з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі