Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним

Редакція БТ
Наказ від 13.02.2009 р. № 60/62

ПІДСТАВИ ДЛЯ ВИПЛАТИ ДОПОМОГ БЕЗРОБІТНИМ

перевіряє центр зайнятості — розроблено спеціальний Порядок

 

Спільний наказ Міністерства праці та соціальної політики України і Державної податкової адміністрації України від 13.02.2009 р. № 60/62

Наказ Пенсійного фонду України від 13.02.2009 р. № 7-1

«Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним»

 

Наказами

, що коментуються, Мінпраці спільно з ДПАУ та Пенсійним фондом затвердили Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним (далі — Порядок).

У період кризи та зростання кількості безробітних Мінпраці вживає заходів, щоб не допустити незаконного витрачання коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі — ФБ).

Порядок, що коментується, — підтвердження цього.

Розслідування згідно з цим

Порядком здійснюють шляхом проведення перевірки достовірності даних, що є підставою для надання особі статусу безробітної та виплати їй матеріального забезпечення, зазначених у документах, поданих особою до державної служби зайнятості при її реєстрації та протягом періоду обліку як безробітної.

Таку

перевірку проводять районні, міськрайонні, міські та районні в містах центри зайнятості за місцем реєстрації роботодавця як платника внесків до ФБ. Випадки, при яких проводять перевірку, названо в п. 3 Порядку. При цьому роботодавцям слід пам’ятати, що такі розслідування можуть проводитися практично щодо всіх його колишніх працівників, які реєструються безробітними та претендують на отримання матеріального забезпечення з Фонду.

Для практичного проведення перевірки центри зайнятості взаємодіють з ДПАУ та ПФУ шляхом обміну інформацією про отримані особами, яких зареєстровано безробітними, доходи від здійснення підприємницької діяльності, виконання робіт за трудовим договором, у тому числі за сумісництвом, під час роботи за кордоном, виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (

п. 4 Порядку)*.

* Подібну норму містить також профільний Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III (ст. 20) — див. ком. «Ужорсточення контролю за виплатою допомоги по безробіттю» // «БТ», 2009, № 9, с. 4.

Результат проведення перевірки оформляють актом.

Якщо при перевірці встановлено

недостовірні дані, на підставі яких такій фізичній особі надано статус безробітної чи право на виплату допомоги , то її ознайомлюють з актом під розпис.

Якщо встановлено, що насправді

безробітний є зайнятим (тобто десь працює), то її позбавляють статусу безробітного.

Головне, що слід пам’ятати роботодавцю, то це те, що

центр зайнятості під час розслідування перевірятиме достовірність зазначених у довідках про середню заробітну плату даних і запису в трудових книжках безпосередньо в роботодавця (п. 5 Порядку). І якщо при перевірці буде виявлено недостовірні дані про доходи, на підставі яких призначено допомогу, в чому винний роботодавець, то згідно з п. 6 Порядку центри зайнятості проводять перерахунок страхових виплат з дня їх призначення. При цьому:

1) суми незаконно виплачених коштів повертаються роботодавцем (якщо роботодавець завищив дані про дохід працівника) протягом 15 календарних днів після отримання повідомлення від центру зайнятості

;

2) виплату коштів, недоотриманих

особою внаслідок зниження суми страхових виплат, здійснюють за рахунок коштів ФБ (якщо роботодавець занизив дані про дохід працівника).

Якщо

дані про доходи перекручено з вини самого безробітного, то центр зайнятості припиняє йому виплати, а надміру виплачені кошти повертає сам безробітний протягом 15 календарних днів після отримання повідомлення від центру зайнятості.

Якщо роботодавець чи безробітний не повертає кошти або порушено строк їх повернення, центр зайнятості може здійснити це в судовому порядку (

п. 8 Порядку).

Рішення центру зайнятості про повернення коштів може бути оскаржено в центрі зайнятості вищого рівня або в судовому порядку.

Порядок набрав чинності 23 березня 2009 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі