Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності

Редакція БТ
Наказ від 11.02.2009 р. № 52

ПОРЯДОК НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПО БЕЗРОБІТТЮ:

Мінпраці вносить зміни

 

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 11.02.2009 р. № 52

«Про затвердження Змін до Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності»

 

Наказом

, що коментується, Мінпраці внесло зміни до Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженого наказом Мінпраці від 20.11.2000 р. № 307. Розглянемо найсуттєвіші з них:

1. У зв’язку з розширенням кола застрахованих осіб з 13.01.2009 р. відтепер

надання допомоги по безробіттю в загальному порядку також здійснюється військовослужбовцям*, особам, які виконують роботу (надають послуги) згідно з цивільно-правовими договорами (далі — ЦП-договори), іншим особам, які з 13.01.2009 р. сплачують страхові внески (у тому числі іноземці, особи без громадянства та інші громадяни України), а також членам особистих селянських господарств, які здійснюють (здійснювали) діяльність відповідно до Закону України «Про особисте селянське господарство» від 15.05.2003 р. № 742-IV (п. 2.5).

* Військовослужбовці ЗСУ, Державної прикордонної служби України, внутрішніх військ, військ цивільної оборони, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної спеціальної служби транспорту, особи рядового і начальницького складу Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органів внутрішніх справ, особи начальницького складу податкової міліції, а також особовий склад воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань), створених відповідно до законодавства на постійній основі.

2.

Без урахування страхового стажу допомога по безробіттю визначається також і для військовослужбовців (п.п. 1 п. 2.7).

3.

До страхового стажу для надання допомоги по безробіттю включають:

для військовослужбовців — періоди проходження служби після запровадження загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (п.п. 3 п. 3.1) ;

для осіб, які виконують роботу згідно з цивільно-правовим договором — період виконання робіт (послуг) згідно з такими договорами (п.п. 2 п. 3.1);

для членів особистих селянських господарств — періоди, за які сплачено страхові внески до Фонду безробіття на добровільних засадах (п.п. 7 п. 3.1).

4.

Головною умовою при призначенні допомоги по безробіттю є готовність особи до участі в загальнодержавних оплачуваних громадських роботах, якщо така робота для неї є підходящою. У разі відмови особи від участі у таких роботах, якщо ця робота є для неї підходящою, без поважних причин розмір допомоги по безробіттю зменшується на 50 % строком до 3 місяців (п. 2.13).

5.

Виплата допомоги по безробіттю відкладається на строк, що дорівнює періоду, протягом якого застрахованій особі відповідно до законів надається вихідна допомога або інші виплати при звільненні. Якщо такі виплати були виплачені одноразово, то виплата допомоги по безробіттю відкладається не більше ніж на один місяць, а у разі здійснення таких виплат щомісячно — до закінчення періоду їх виплати. Раніше виплата допомоги по безробіттю відкладалася на строк до 3 місяців, а місячний строк застосовувався лише у випадку надання одноразової допомоги військовослужбовцям при звільненні з військової служби у зв’язку зі скороченням штатів (п. 5.2). Здійснення цих виплат підтверджують видані роботодавцями довідки про середню заробітну плату (дохід) або середнє грошове забезпечення для розрахунку виплат на випадок безробіття.

6.

Тривалість виплати допомоги по безробіттю скорочується на строк 90 календарних днів у разі (п. 5.3):

звільнення з останнього місця роботи чи служби за власним бажанням без поважних причин або за угодою сторін (до цього скорочувався термін виплати тільки при звільненні за власним бажанням). Тепер звільнення за угодою сторін (п. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю) не є втратою роботи з незалежних від застрахованих осіб (п. 2.2), а тому згідно з п. 2.4 виплату допомоги по безробіттю у перші 90 календарних днів їм не здійснюють, а починають виплачувати лише з 91 календарного дня до того ж у розмірі 80 % до визначеного розміру;

— звільнення військовослужбовця зі служби з підстав, передбачених

п. «в» ч. 3, п. «е», «є» «ж» «и» ч. 6, п. «е», «є» «ж» ч. 7 ст. 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

7. Більш жорсткі заходи впливу тепер передбачено для безробітних, які

відмовились від двох пропозицій підходящої роботи або від двох пропозицій проходження професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації за направленням державної служби зайнятості, та при відмові від роботи за спеціальністю, професією, набутою після професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації за направленням державної служби зайнятості. Тепер таким особам припиняють виплату допомоги по безробіттю взагалі (до цього часу за таке порушення тільки скорочувався термін виплати по безробіттю не менше ніж на 60 днів) (пп. 17 та 18 п. 5.5).

8. Підставою для призначення допомоги тепер також є також військовий квиток, копія ЦП-договору (

п. 6.2).

Наказ

, що коментується, набув чинності 23.03.2009 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі