Теми статей
Обрати теми

Про відшкодування добових витрат при відрядженні за кордон

Редакція БТ
Лист від 26.01.2009 р. № 31-26030-13-25/1901

ДОБОВІ ПРИ ЗАКОРДОННИХ ВІДРЯДЖЕННЯХ:

здається, Мінфін вирішив економити гроші підприємств

 

Лист Міністерства фінансів України від 26.01.2009 р. № 31-26030-13-25/1901

«Про відшкодування добових витрат при відрядженні за кордон»

 

У

листі, що коментується, Мінфін порушив питання розміру добових при відрядженнях за кордон. У розпал дискусії, що останнім часом точиться навколо цього питання, лист, що коментується, виглядає якось дивно (див. «Граничні суми добових — думка Мінфіну»).

Чи то Мінфін удає, що не помічає суперечностей між нормами

пп. 1 та 111 постанови КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663 (далі — постанова № 663), якими встановлено відповідно граничний (максимальний) та мінімальний розмір добових? Нагадаємо, що ця суперечність виникла у зв’язку з падінням курсу гривні до долара США та полягає в тому, що мінімальний розмір добових (установлений у доларах США) перевищує граничний розмір добових (установлений у гривнях).

 

Граничні суми добових — думка Мінфіну

Витяг із листа, що коментується

«При цьому добові витрати

працівникам підприємств, установ та організацій всіх форм власності (крім державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються за рахунок коштів бюджетів) відшкодовуються в межах встановленої граничної норми (з віднесенням добових до складу валових витрат); державним службовцям, а також іншим особам, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються за рахунок коштів бюджетів, — за нормою для відповідної країни, перерахованої за офіційним обмінним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком України на день погашення заборгованості, але не пізніше третього банківського дня після затвердження керівником звіту про використання коштів, наданих на відрядження».

 

Чи то Мінфін вирішив потурбуватися про фінансовий стан підприємств, установ та організацій усіх форм власності (крім установ та організацій, що повністю або частково утримуються за рахунок бюджетів)?

З наведеної цитати можна зробити висновок, що Мінфін рекомендує

працівникам підприємств, установ та організацій (крім бюджетників) відшкодовувати добові витрати в розмірі, еквівалентному 280 грн. (якщо до рахунку за проживання не включено витрати на харчування), а державним службовцям та особам, які направляються у відрядження за рахунок бюджетних коштів, — за нормами, установленими для відповідної країни відряджання (максимальний розмір — 50 доларів США, що за курсом НБУ 7,7 грн. за 1 дол. США становить 385 грн.).

При цьому Мінфін навіть не згадує про

п. 111 постанови № 663 , яким установлено мінімальний розмір добових витрат для працівників небюджетних підприємств, установ та організацій. Про причини такого дискримінаційного підходу до працівників, які направляються у закордонне відрядження не за бюджетні кошти, можна лише здогадуватися.

Цікаво було б побачити позицію Мінпраці з цього питання.

Нашу думку із цього приводу було викладено у статті «Закордонні відрядження: добові у валюті» // «БТ», 2009, № 11, с. 28.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі