Теми статей
Обрати теми

Збір до Пенсійного фонду в податковій накладній щодо послуг мобільного зв’язку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Збір до Пенсійного фонду в податковій накладній щодо послуг мобільного зв’язку

 

Від оператора мобільного зв’язку було отримано рахунок, у якому окремим рядком виділено пенсійний збір. Підприємство заплатило суму, зазначену в рахунку. Оператор мобільного зв’язку виписав податкову накладну на суму наданих мобільних послуг, але за мінусом пенсійного збору. Аргумент оператора такий: сума «мобільного» пенсійного збору до бази обкладення ПДВ не включається, тому в податковій накладній не вказується. Чи правильно це?

(м. Харків)

 

Ні

, порядок заповнення податкової накладної неправильний. Дійсно, згідно з п. 4.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) база обкладення ПДВ визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), відповідно до законів України з питань оподаткування (за винятком ПДВ, а також збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового мобільного зв’язку, що включається до ціни товарів (послуг)). Інакше кажучи, сума «мобільного» пенсійного збору до бази обкладення ПДВ не включається.

Однак

у податковій накладній суму пенсійного збору потрібно зазначити. Справа в тому, що згідно з п. 12.10 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165, у графі 11 податкової накладної слід зазначати загальну суму коштів, що підлягає сплаті. У нашому випадку така сума включає і суму «мобільного» пенсійного збору.

Більше того, загальна сума коштів, що підлягає сплаті з урахуванням ПДВ, є одним з обов’язкових реквізитів у податковій накладній (

п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ). Відсутність цього реквізиту чи помилка в ньому може призвести до того, що податковий орган визнає таку податкову накладну недійсною.

Тепер щодо порядку заповнення податкової накладної із сумою «мобільного» пенсійного збору. У формі податкової накладної для такого збору не передбачено окремого рядка. Тому, на нашу думку, її можна відобразити в розділі III «Зворотна (заставна) тара». Для цього в назві розділу після слів «Зворотна (заставна) тара» слід дописати «збір до пенсійного фонду» та у графі 11 зазначити суму «мобільного» пенсійного збору. У результаті в розділі VI «Загальна сума з ПДВ» буде зазначено

загальну вартість послуг мобільного зв’язку з урахуванням пенсійного збору .

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі