Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит протягом строку іпотечного договору можна отримувати щороку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Податковий кредит протягом строку іпотечного договору можна отримувати щороку

 

У 2007 році я придбала квартиру за рахунок іпотечного кредиту (строком на 5 років). У минулому (2008) році за підсумками 2007 року я скористалася своїм правом на податковий кредит щодо податку з доходів фізичних осіб у сумі сплачених банку процентів. Чи маю я право на податковий кредит з тих самих підставах і за тим же іпотечним кредитом у 2009 році за підсумками 2008 року (усіх інших обмежень, установлених законодавством, пов’язаних з отриманням податкового кредиту, дотримано)?

 

Так

, маєте. У вашому випадку це право зберігається протягом усього строку дії іпотечного договору (у нашому випадку — усіх 5 років).

Згідно з

п. 10.5 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.06.2003 р. № 889-IV право на включення до складу податкового кредиту суми, розрахованої відповідно до цієї статті, надається платнику податку не частіше одного разу на рік на 10 календарних років починаючи з року, в якому об’єкт житлової іпотеки придбавається або починає будуватися.

Таким чином, скористатися зазначеним правом на податковий кредит платник податків може щороку, але тільки щодо одного об’єкта житлової іпотеки, визначеного ним як основне місце проживання, і лише протягом 10 календарних років, починаючи з року, в якому цей об’єкт житлової іпотеки придбавається або починає будуватися.

Саме такий висновок міститься в

листі ДПАУ від 28.02.2007 р. № 4082/7/17-0217.

 

Тетяна ДОБРОДІЙ,
начальник відділу розгляду звернень платників
Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПАУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі