Теми статей
Обрати теми

Про затвердження базових нормативів відрахувань частини прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, у 2008 році

Редакція БТ
Постанова від 08.04.2009 р. № 315

ДЕРЖДИВІДЕНДИ ЗА ПІДСУМКАМИ 2008 РОКУ:

затверджено базові нормативи

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.04.2009 р. № 315

«Про затвердження базових нормативів відрахувань частини прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, у 2008 році»

 

Постановою

, що коментується, Кабмін затвердив базові нормативи відрахування частини прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами 2008 року госптовариствами, частина статутного капіталу яких належить державі.

Такі госптовариства мають спрямувати на виплату дивідендів частину прибутку залежно від того, який держорган здійснює реалізацію державної політики в галузі діяльності підприємства. Так, підприємства

Мінвуглепрому та Мінагрополітики (що ведуть змішане сільське господарство) повинні спрямувати на виплату дивідендів 40 % прибутку; підприємства Мінпромполітики, НКАУ та Мінагрополітики (що ведуть м’ясне і молочне тваринництво, птахівництво) — 35 %; підприємства МОЗ, Мінжитлокомунгоспу, ВАТ «Укртелеком» та Компанія «Укрбуд» — 30 %; підприємства Мінпаливенерго та Мінтрансзв’язку — 15 %, інші товариства — 25 %.

Нагадаємо, що

ст. 59 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI* установлено, що госптовариства, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких перебувають у власності госптовариств, частина держави в яких становить не менше 50 %, сплачують до 01.06.2009 р. безпосередньо до Державного бюджету України дивіденди, нараховані за результатами фінансово-господарської діяльності за 2008 рік, у розмірі базових нормативів, затверджених постановою, що коментується, пропорційно розміру державної частки (акцій, паїв) у статутних фондах господарських товариств, акціонером яких є держава, що володіє в них контрольним пакетом акцій.

* Див. ком. «Держбюджет-2009: огляд змін» // «БТ», 2009, № 1 — 2, с. 13.

Такий порядок сплати держдивідендів не поширюється на дочірні компанії та підприємства НАК «Нафтогаз України», а також на ЗАТ «Укргаз-Енерго». ЗАТ «Укргаз-Енерго» до 01.06.2009 р. сплачує дивіденди, нараховані за результатами фінансово-господарської діяльності за 2006, 2007 і 2008 роки,

безпосередньо НАК «Нафтогаз України» в розмірі частки (акцій, паїв) НАК у його статутному фонді.

Госптовариства, у статутному фонді яких

є корпоративні права держави (крім НАК «Нафтогаз України»), сплачують також до 01.06.2009 р. до Державного бюджету України дивіденди, нараховані за результатами фінансово-господарської діяльності за 2008 рік, пропорційно розміру державної частки (акцій, паїв) у їх статутних фондах у розмірі базових нормативів, затверджених постановою, що коментується.

Якщо госптовариство, що зобов’язане сплачувати дивіденди, не прийме до 01.06.2009 р. рішення про нарахування дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності за 2006, 2007 і 2008 роки, воно

зобов’язане сплатити частину чистого прибутку до державного бюджету (а ЗАТ «Укргаз-Енерго» — НАК «Нафтогаз України») у розмірі, визначеному за базовими нормативами відрахувань частини прибутку, спрямованого на виплату дивідендів, установлених за відповідний рік, до 01.06.2009 р.

Якщо дивіденди на державну частку в статутному фонді не буде перераховано до держбюджету (а ЗАТ «Укргаз-Енерго» — НАК «Нафтогаз України») у встановлений строк, то Фондом державного майна нараховується пеня з розрахунку 200 % річних облікової ставки Нацбанку від суми недоплати за кожен день прострочення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі