Теми статей
Обрати теми

Про податок на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 14.07.2009 р. № 14762/7/16-1517-26

ЯК КОМІТЕНТУ ПІДТВЕРДИТИ НУЛЬОВУ СТАВКУ

з ПДВ при експорті — роз’яснює ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 14.07.2009 р. № 14762/7/ 16-1517-26

«Про податок на додану вартість»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок обкладення ПДВ операцій комітента при експорті товару на продаж. Висновок листа такий: для підтвердження нульової ставки та експортного відшкодування при здійсненні операцій на умовах договору комісії комітент за умови відповідного заповнення графи 9 ВМД і додаткове внесення інформації про нього до цієї графи має отримати від комісіонера оригінал ВМД.

Тут же ДПАУ звернула увагу на такі моменти.

1. Право на застосування нульової ставки з ПДВ при експорті за договором комісії має комітент-експортер (власник товару).

Аналогічної думки ДПАУ дотримувалася і раніше (див. наприклад, лист від 18.05.2009 р. № 10191/7/ 16-1517*).

* Див. статтю «Актуальні питання з ПДВ: відповідає ДПАУ, коментує редакція» // «БТ», 2009, № 25, с. 13.

2. Комітент може претендувати на нульову ставку з ПДВ за умови, що факт вивозу товару за межі митної території України підтверджено оригіналом п’ятого основного аркуша (примірника декларанта)

. При цьому до оригіналів п’ятих основних листів (примірники декларанта) ВМД необхідно прирівнювати оригінали листів з позначкою «3/8». Далі зазначено, що при декларуванні товару за ВЕД-договорами, у рамках посередницьких договорів між резидентами гр. 2 «Відправник/Експортер» та гр. 9 «Особа, відповідальна за фінансове врегулювання» ВМД має бути заповнено з урахуванням вимог наказу ВМСУ від 16.12.2008 р. № 1414 (див. «Що має бути вказано в гр. 2 і гр. 9 ВМД»).

 

Що має бути вказано в гр. 2 та гр. 9 ВМД

Витяг із листа, що коментується

«Відповідно до змін, що відбулися згідно

наказу № 1414, при декларуванні товарів за зовнішньоекономічними договорами, укладеними на підставі посередницьких договорів між резидентами:

в графі 2 вантажної митної декларації з 01.03.2009 р. зазначаються відомості про відправника, якщо описом цієї графи не передбачено інше незалежно від того, чи є відправник власником товару чи ні. До 01.03.2009 р. в графі 2 зазначалися відомості про власника товарів. Якщо при цьому власник товарів не був відправником, то в графі зазначали відомості про власника товарів і вчинявся запис «Див. доп. », а в доповненні наводили відомості про відправника товарів відповідно до товаросупровідних документів.

— в графі 9

вантажної митної декларації з 01.03.2009 р. зазначаються відомості про комісіонера, що уклав зовнішньоекономічний договір (контракт), і вчиняється запис «Див. доп. », а в доповненні наводяться відомості про комітента. До 01.03.2009 р. зазначали відомості лише про резидента, що уклав зовнішньоекономічний договір (контракт), у тому числі комісіонера».

3. П’ятий основний аркуш ВМД (аркуш ВМД з позначкою «3/8») у комітента має бути в оригіналі

. Оригінал ВМД комітент може отримати від комісіонера, в якого залишаються копії ВМД, відповідним чином завірений митним органом. Про те, що за бажанням декларанта можна оформити додатковий набір копій листів ВМД з позначкою «3/8» і комплект бланків форм МД-2 і МД-3, а також за письмовим зверненням осіб, зазначених у гр. 2, 8, 9, 14 ВМД, отримати (завірити) в митному органі ксерокопії таких оформлених листів ВМД, зазначено в пп. 7.3 і 7.4 Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації, затвердженої наказом ВМСУ від 09.07.97 р. № 307. Від себе додамо, що оригіналів таких п’ятих основних листів ВМД (оригінали листів з позначкою «3/8») комітент має додати до декларації з ПДВ (п.п. 7.7.4 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ).

4. Незважаючи на те, що в листі, який коментується, ДПАУ посилається на п. 4.7 Закону про ПДВ, загальний механізм виписування податкової накладної, що випливає з цього пункту, при експорті в межах договору комісії не працює. Справа в тому, що, як наголошувалося вище, комітент відображає податковий кредит на підставі ВМД, а не на підставі отриманої від комісіонера податкової накладної. Якщо, як при внутрішньоукраїнській комісії, комітент і комісіонер обмінювалися б податковим накладними, то нульова ставка застосовувалася б двічі: спочатку комісіонером, а потім комітентом. У цьому випадку комісіонеру довелося б показувати нульові обороти в декларації з ПДВ. І хоча безпосередньо такі нульові обороти на податкові зобов’язання та податковий кредит не впливають, вони можуть вплинути на ПДВ-облік опосередковано (наприклад, через розподіл податкового кредиту).

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі