Теми статей
Обрати теми

Підприємець-єдиноподатник здійснює доплату до Пенсійного фонду лише «за себе»

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Підприємець-єдиноподатник здійснює доплату до Пенсійного фонду лише «за себе»

 

Приватний підприємець — платник єдиного податку пенсіонер, має 5 найманих робітників. Чи потрібно йому здійснювати доплату до Пенсійного фонду «за себе» та найманих працівників?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що згідно з

постановою КМУ «Про сплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 14.04.2009 р. № 366* фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні такими суб’єктами підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах з 1 травня 2009 року повинні здійснювати доплату страхових внесків до Пенсійного фонду (ПФ) до рівня мінімального розміру страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку (на травень — червень 2009 року мінімальний страховий внесок становить 207,5 грн., а на липень — вересень — 209,16 грн. у розрахунку на кожен місяць).

* Див. ком. «До уваги приватних підприємців! Кабмін установив мінімальний розмір пенсійних внесків. Чи законно?» // «БТ», 2009, № 18, с. 4.

З тексту

постанови можна зробити висновок, що доплачувати такі внески за найманих працівників не потрібно, проводити доплату необхідно лише «за себе». До того ж утримання і нарахування внесків до всіх фондів (у тому числі і до ПФ) із заробітної плати таких працівників підприємець здійснює відповідно до норм спеціальних законів. Так, внески до ПФ із зарплати передбачено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV та Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР.

Крім того, потрібно пам’ятати, що

приватні підприємці, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок) та є пенсіонерами за віком чи інвалідами і не використовують працю найманих працівників згідно з п. 5 постанови КМУ «Про порядок сплати та зарахування сум внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, сплачених фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 21.05.2009 р. № 505** доплату здійснюють на добровільних засадах.

** Див. ком. «Доплата до Пенсійного фонду підприємцями: Кабмін установив порядок» // «БТ», 2009, № 23, с. 7.

Звернемо увагу, що для застосування такої пільги у приватного підприємця не повинно бути найманих працівників, оскільки за наявності таких осіб підприємець незалежно від того є він пенсіонером за віком чи інвалідом здійснює таку доплату повинен.

У запитанні читача

підприємець — платник єдиного податку пенсіонер, має 5 найманих робітників, а тому він повинен здійснювати доплату до ПФ, але тільки «за себе» .

Що стосується внеску до ПФ із зарплати найманих працівників, то згідно з вищезгаданими

законами підприємець нараховує внески до ПФ у розмірі 33,2 % та утримує у розмірі 2 % з фактично нарахованої зарплати, але в межах максимального розміру, з якого сплачують внески (у 2009 році — 10035 грн.). А в ПФ підприємець перераховує лише різницю між нарахованим розміром внеску до ПФ (33,2 %) і зарахованою сумою єдиного податку до цього Фонду, сплаченою за працівників (нагадаємо, що до ПФ зараховується 42 % від сплаченої суми єдиного податку). Якщо працівнику буде нарахована заробітна плата, розмір якої менше за розмір мінімальної заробітної плати*, то в такому разі нарахований внесок до ПФ за працівника буде менше за мінімальний страховий внесок. Однак робити доплату до його розміру за працівника не потрібно.

* Нарахування зарплати у розмірі, меншому за мінімальну заробітну плату, можливе у випадку, коли працівник працює в режимі неповного робочого часу. У такому випадку зарплату нараховують за фактично відпрацьований час (виробіток).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі