Теми статей
Обрати теми

Ліквідація останнього об’єкта основних фондів групи 2

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Ліквідація останнього об’єкта основних фондів групи 2

 

Згідно з рішенням підприємства у травні 2009 року з балансу списано автомобіль («Форд Транзит») у зв’язку з недоцільністю ремонту. Податкова балансова вартість на момент продажу складала 7558 грн. (це вартість уже за вирахуванням амортизації за другий квартал 2009 року). У цьому ж місяці працівниками підприємства було виконано демонтаж автомобіля (вартість демонтажу — 182 грн.), і 28 травня 2009 року здано металобрухт на суму 775 грн. (без ПДВ).

Оскільки автомобіль відноситься до групи 2 основних фондів, то відповідно балансову вартість цієї групи ми повинні зменшити на балансову вартість автомобіля (для нарахування амортизації за 3 квартал 2009 року, тобто на 7558 грн., але у нашому випадку балансова вартість групи 2 основних фондів прирівняна до нуля. Як цю суму необхідно відобразити в податковому обліку та декларації з податку на прибуток за 2 квартал 2009 року?

 

Підпунктом 8.4.4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР

(далі — Закон про податок на прибуток) передбачені умови щодо відображення у податковому обліку операцій продажу основних фондів груп 2, 3 і 4.

У той же час у

п.п. 8.4.6 Закону про податок на прибуток зазначено, що у разі виведення з експлуатації окремих фондів груп 2, 3 і 4 з будь-яких причин (крім їх продажу) балансова вартість таких груп не змінюється.

Між тим,

Закон про податок на прибуток передбачає і окремі винятки із зазначеного правила. Так, п.п. 8.4.7 передбачено умову відносно того що, якщо на початок звітного кварталу групи 2, 3 і 4 основних фондів не містять матеріальних цінностей, балансова вартість таких груп відноситься до валових витрат платника податку такого звітного періоду.

Як указано у

листі ДПАУ від 25.05.2000 р. № 7174/7/15-1117, ситуація, коли на початок звітного кварталу групи 2 і 3 основних фондів не містять матеріальних цінностей, може виникнути або у випадку виведення з експлуатації окремих фондів груп 2 і 3 у зв’язку з їх ліквідацією (п.п. 8.4.6), або у разі якщо з не залежних від платника податку обставин вони зруйновані, украдені або платник податку змушений відмовитися від використання таких основних фондів з обставин загрози або неминучої заміни, зруйнування (п.п. 8.4.8 ст. 8 Закону). При цьому балансова вартість груп 2 і 3 основних фондів залишається незмінною.

У цьому ж

листі зазначається, що п.п. 8.4.7 Закону про податок на прибуток застосовується у разі, коли у вищезазначених випадках усі основні фонди груп 2 і 3 виведені з експлуатації, а балансова вартість відповідної групи основних фондів залишилася незмінною.

Ураховуючи викладене та той факт, що у зв’язку з недоцільністю ремонту в другому кварталі списується легковий автомобіль, який належить до групи 2 основних фондів, а в групі

на початок 3 кварталу не залишається інших матеріальних цінностей, то згідно з положенням п.п. 8.4.7 Закону про податок на прибуток балансова вартість такої групи (у сумі 7558 грн.) відноситься до валових витрат платника податку 3 кварталу (відображається в декларації з податку на прибуток підприємства за 9 місяців).

Що стосується відображення у податковому обліку витрат, пов’язаних з демонтажем зазначеного автомобіля до стадії металобрухту, то аналогічне питання розглядалось в

Інформаційних матеріалах від 07.09.2006 р. «Амортизація у податковому обліку платника податку на прибуток».

Як указано у зазначених

Інформаційних матеріалах, відповідно до ст. 5 Закону про податок на прибуток до валових витрат підприємства відносяться витрати на демонтаж основного фонду, щодо якого підприємством прийнято рішення про ліквідацію, та оприбутковуються придатні для подальшого використання матеріальні цінності. У разі реалізації матеріальних цінностей, оприбуткованих після ліквідації основного фонду, валові доходи збільшуються на вартість продажу таких товарів.

Оскільки і демонтаж автомобіля, і здача металобрухту відбулась

у 2 кварталі 2009 року, то саме у цьому кварталі витрати з демонтажу автомобіля відносяться до складу валових витрат підприємства (182 грн.), а до складу валових доходів цього кварталу відноситься сума 775 грн., отримана за здачу металобрухту.

 

Олександра ВІНЦЕВИЧ,
 головний державний податковий інспектор
 ДПІ у Деснянському районі м. Києва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі