Теми статей
Обрати теми

Підприємець на загальній системі — як врахувати вартість торгового патенту

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Підприємець на загальній системі — як врахувати вартість торгового патенту

 

Чи має право приватний підприємець на загальній системі оподаткування зменшити дохід на вартість торгового патенту?

 

Відповідно до

п. 19 Положення № 1077 на суму сплаченої вартості торгового патенту за відповідний звітний період зменшується сума авансових внесків податку на прибуток або прибуткового податку для фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю регулюється

Декретом про прибутковий податок.

Розділом IV Декрету

про прибутковий податок передбачено, що оподаткуванню підлягають доходи, одержані за звітний податковий період фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності від продажу нею товарів (надання послуг, виконання робіт) у межах її підприємницької діяльності без створення юридичної особи.

Оподаткування доходів громадян — суб’єктів підприємницької діяльності податковими органами здійснюється на підставі декларацій громадян-підприємців про очікувані (оціночні) у поточному році або про фактично одержані ними протягом року доходи. На підставі поданих декларацій про очікуваний дохід податкові органи нараховують авансові платежі податку.

Декретом

про прибутковий податок передбачено, що суми плати за патент і суми податку, сплачені протягом року за місцем виплати доходу та у вигляді авансових платежів, пред’явлених податковими органами, ураховуються при остаточному розрахунку суми податку на підставі документального підтвердження факту сплати податку.

Тобто сума плати за торговий патент зараховується платнику податку — фізичній особі — суб’єкту господарської діяльності при проведенні остаточного перерахунку сплаченого податку за підсумками звітного податкового року.

 

Тетяна НІКІТІНА,
 головний державний податковий інспектор
 ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі