Теми статей
Обрати теми

За працівницю, яка пішла в декретну відпустку, єдиний податок не сплачують

Редакція БТ
Відповідь на запитання

За працівницю, яка пішла в декретну відпустку, єдиний податок не сплачують

 

Я — приватний підприємець на спрощеній системі оподаткування. Моя працівниця пішла в декретну відпустку. Чи можна взяти на її місце іншого працівника та як сплачувати єдиний податок?

 

Відповідно до

п. 2 ст. 23 КЗпП суб’єкт підприємницької діяльності — фізична особа, яка використовує найману працю, має право укласти строковий трудовий договір з іншим працівником на час відсутності основного працівника — на період декретної відпустки. У такому разі, оскільки фактично використовується робота працівника, прийнятого за строковим трудовим договором, ставка єдиного податку за нього збільшується на 50 %. При цьому чисельність найманих працівників у штатному розписі буде збільшено на одну одиницю, але ставка єдиного податку збільшуватиметься на 50 % лише за тих працівників, роботу яких фактично використовують.

Звертаємо увагу на дотримання платником єдиного податку вимоги

ст. 1 Указу № 746 стосовно того, що протягом року в трудових відносинах, уключаючи членів сім’ї, може перебувати не більше 10 осіб.

Отже, якщо у трудових відносинах з платником єдиного податку — фізичною особою перебуває 10 осіб, одна з яких перебуває у декретній відпустці, то такий платник не може укласти строковий трудовий договір з іншим працівником на час відсутності основного працівника.

Якщо на місце працівника, який перебуває у декретній відпустці, не прийнято іншу особу, ставка єдиного податку для платника єдиного податку за такого тимчасового відсутнього найманого працівника не збільшується.

Аналогічні роз’яснення надано також у

листі ДПАУ від 16.08.2006 р. № 4334/А/17-0715.

 

Олена СМИРНОВА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи
 і звернень громадян ДПІ в Нахімовському районі м. Севастополя

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі