Теми статей
Обрати теми

Лікарняні: якщо працівника прийнято в перший робочий день місяця

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Лікарняні: якщо працівника прийнято в перший робочий день місяця

 

Працівника було прийнято на роботу 2 лютого 2009 р., оскільки 1 число місяця припало на вихідний день (неділю). Страховий випадок трапився 10 липня 2009 року. Чи можна включити в розрахунковий період, за який визначається середня заробітна плата при розрахунку допомоги з тимчасової втрати працездатності, місяць, у якому працівника було прийнято на роботу не з першого числа місяця, а з другого?

(м. Харків)

Нагадаємо, що відповідно до

п. 5 Порядку № 1266, якщо застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менше 6 календарних місяців, середня заробітна плата (дохід) обчислюється за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа), в яких сплачено страхові внески.

Тобто це означає, що для працівника, який працював та сплачував страхові внески менше 6 календарних місяців, до розрахункового періоду, за який визначається середня заробітна плата при розрахунку допомоги по тимчасовій втраті працездатності (далі — розрахунковий період для лікарняних), уключають лише ті місяці, які він відпрацював з 1 до 1 числа.

З цього приводу Мінпраці у

листах від 16.12.2008 р. № 621/18/99-08 та від 19.10.2007 р. № 595/020/99-07 зазначило: у випадку коли працівника прийняли на роботу не з 1 числа місяця (у зв’язку з тим, що перший робочий день місяця не збігається з першим календарним днем), такий місяць у розрахунковий період для лікарняних включатися не може. На наш погляд, цей висновок зроблено на підставі досить формального прочитання норм Порядку № 1266, адже працівник відпрацював усі робочі дні місяця. Однак такою є думка Мінпраці, і сперечатися з нею досить важко.

Заслуговує на увагу те, що у схожій ситуації (при визначенні страхового стажу) Мінпраці в

листі від 19.03.2008 р. № 119/020/99-08 дотримується іншої точки зору і вказує на те, що коли працівника прийняли на роботу першого робочого дня місяця, незважаючи на те що він не є першим календарним днем, такий місяць можна врахувати до страхового стажу, але тільки за умови, що працівник відпрацював згідно з графіком роботи підприємства або графіком роботи працівника всі робочі дні цього місяця і сплатив за них страхові внески. Цю думку також підтримує і Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у листі від 26.02.2008 р. № 01-16-430.

Отже, у випадку коли працівника прийняли на роботу 2 лютого, а 1 лютого припало на вихідний день, то до розрахункового періоду для лікарняних не потрібно враховувати місяць (лютий), у якому він був прийнятий на роботу.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі