Теми статей
Обрати теми

Повернення неоплаченого товару від неплатника ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Повернення неоплаченого товару від неплатника ПДВ

 

Підприємство реалізувало неплатнику ПДВ товар на суму 2400 грн. На суму реалізації було виписано податкову накладну у 2-х примірниках (обидва примірники знаходяться на підприємстві). Умовами договору передбачено відстрочення платежу. Але товар було повернено, причому покупець ще не встиг розрахуватися. Чи можна відкоригувати раніше відображені податкові зобов’язання? Якщо так, то згідно з яким пунктом Закону про ПДВ таке коригування можливе?

(м. Тернопіль)

 

Може скластися помилкова думка: оскільки йдеться про неплатника ПДВ, то слід керуватися

абз. «а» п.п. 4.5.3 Закону про ПДВ . Згідно з цією нормою зменшити суми податкових зобов’язань можна, якщо повернення раніше поставлених товарів від покупця (неплатника ПДВ) супроводжується обов’язковим наданням одержувачеві повної грошової компенсації. У цій ситуації від покупця (неплатника ПДВ) повертається товар, за який він ще не встиг розрахуватися. Як бути в такій ситуації? Чи може в такому разі постачальник (платник ПДВ) відкоригувати раніше відображені податкові зобов’язання?

У цьому випадку постачальник має повне право відкоригувати раніше відображені податкові зобов’язання

, і ось чому. За цивільно-правовим законодавством таке повернення товару може вважатися моментом розірвання договору. Об’єкта оподаткування в момент повернення товару не стало. Отже, постачальнику необхідно сторнувати податкове зобов’язання, але тільки не на підставі норми абз. «а» п.п. 4.5.3 Закону про ПДВ, а тому що відсутній об’єкт оподаткування (п. 3.1 Закону про ПДВ). При цьому статус покупця значення не має.

При поверненні товару постачальник має зменшити суму податкових зобов’язань і виписати

Розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (далі — Розрахунок коригування). Хоча це прямо й не випливає з Порядку № 165, але виписати Розрахунок коригування не зашкодить. Це необхідно зробити навіть тоді, коли реалізацію та повернення неоплаченого товару було здійснено в одному звітному (податковому) періоді.

При заповненні декларації з ПДВ слід урахувати цю суму коригування зобов’язань у рядку 8.4 «інші випадки» зі знаком «-» і подати додаток 1 до податкової декларації.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі