Теми статей
Обрати теми

Терміни подання «останньої» декларації з ПДВ у разі зняття платника з реєстрації

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Терміни подання «останньої» декларації з ПДВ у разі зняття платника з реєстрації

 

Підприємство зареєстроване платником ПДВ з 01.01.2006 р. (звітний період — квартал). За останні 12 місяців обсяги оподатковуваних операцій (без ПДВ) підприємства не перевищували 300 тис. грн., тому воно прийняло рішення про зняття з реєстрації. Для цього 02.06.2009 р. до ДПІ була подана заява про анулювання реєстрації платника ПДВ. Яким буде граничний термін подання податкової декларації за останній звітний період?

(м. Харків)

 

Розпочнемо з того, що підприємство, яке є платником ПДВ, може знятися з реєстрації тільки в тому випадку, якщо воно зареєстроване платником ПДВ більше 24 календарних місяців, включаючи місяць реєстрації, та має за останні 12 поточних календарних місяців обсяги оподатковуваних операцій, менші за 300 тис. грн. (

п.п. «а» п. 9.8 Закону про ПДВ). При цьому анулювання реєстрації згідно з п.п. «а» п. 25 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79, може бути ініційоване платником ПДВ після закінчення 24 календарних місяців реєстрації особи платником ПДВ, починаючи з наступного дня після дня, що відповідає числу та місяцю реєстрації особи платником ПДВ. Загальна сума обсягів оподатковуваних операцій за останні 12 поточних календарних місяців визначається за даними податкових декларацій за останні 12 поточних календарних місяців, що були подані до органу державної податкової служби.

При дотриманні всіх вимог (як у нашому випадку) підприємство має право в будь-який час подати до податкового органу заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ за формою № 3-ПДВ разом з реєстраційним свідоцтвом платника ПДВ та всіми засвідченними його копіями. Рішення про зняття з реєстрації податківці приймають протягом 10 днів з дня отримання заяви, але

датою зняття з реєстрації вважається не дата прийняття такого рішення, а дата подання заяви.

Останнім

же податковим періодом при анулюванні реєстрації відповідно до п. 9.8 Закону про ПДВ вважається період, який розпочинається від дня, наступного за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем такого анулювання.

А граничний термін подання податкової декларації з ПДВ за останній період у зв’язку зі зняттям з реєстрації повинен збігатися з термінами подачі податкової декларації, які зазначені в

п.п. 4.1.4 Закону № 2181 тому, що інших термінів законодавством не передбачено. Згідно з цим пунктом для платників ПДВ з місячним звітним періодом декларація подається протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, а для платників, у яких квартальний звітний період, — протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Це підтверджує і ДПАУ (див. лист від 28.07.2008 р. № 349/4/15-0214*).

* Див. ком. «Податок на прибуток і ПДВ — ДПАУ пояснює спірні питання» // «БТ», 2007, № 24, с. 4.

Отже, підсумувавши вищесказане, можна стверджувати, що оскільки в нашому випадку, підприємство є платником ПДВ з квартальним звітним періодом, то при знятті його з реєстрації 2 червня (день подання заяви) граничним терміном для подання декларації буде 10 серпня.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі