Теми статей
Обрати теми

Відображення продажу уцінених запасів у податковому обліку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Відображення продажу уцінених запасів у податковому обліку

 

Підприємство провело уцінку періодичних друкованих видань згідно з Положенням про порядок уцінки і реалізації продукції, що залежалась, із групи товарів широкого вжитку, продукції виробничо-технічного призначення та надлишкових товарно-матеріальних цінностей, затвердженим спільним наказом Мінекономіки та Мінфіну від 10.09.96 р. № 120/190. Як у податковому обліку відобразити продаж таких товарів?

(м. Київ)

 

Нагадаємо, що

в бухгалтерському обліку порядок проведення уцінки запасів регламентує П(С)БО 9 «Запаси». Так, згідно з п. 24 П(С)БО 9 на дату балансу запаси відображають у бухобліку та звітності за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю чи чистою вартістю реалізації. Якщо на дату балансу ціна запасів знизилася або вони зіпсовані, застарілі або іншим чином утратили первісно очікувану економічну вигоду, то такі запаси відображаються за чистою вартістю реалізації (п. 25 П(С)БО 9).

Сума уцінки запасів відображається у складі витрат звітного періоду, за дебетом субрахунку 946 «Втрати від знецінення запасів», а при подальшій реалізації уцінених запасів їх собівартість дорівнює чистій вартості реалізації.

У

податковому обліку відображення уцінки зовсім інше, оскільки оприбутковані запаси, вартість яких підприємство може включити до валових витрат, перераховують до фактичного їх вибуття згідно з п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

Так, у

п. 5.9 Закону про податок на прибуток зазначено, що у випадку, коли платник податку приймає рішення про уцінку (дооцінку) запасів згідно з правилами бухгалтерського обліку, то така уцінка (дооцінка) з метою податкового обліку не змінює балансову вартість запасів, валові доходи або валові витрати такого платника податку, пов’язані з придбанням таких запасів. Тобто відображувати уцінку запасів у податковому обліку не потрібно.

Якби переоцінку враховували і в податковому обліку, то за переоціненими запасами, що не вибули на кінець звітного періоду, їх уцінка призвела б до убутку запасів (вартість запасів на кінець звітного періоду зменшиться) і як наслідок до заниження валових витрат. Тому, якщо на кінець звітного періоду в обліку є уцінені запаси, у перерахунку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток їх ураховують за вартістю, яка була до уцінки.

При реалізації уцінених запасів їх вартість також не повинна коригуватися на суму уцінки.

Приклад.

На початок І кварталу балансова вартість журналів складала 1000 грн., у кінці кварталу відбулася уцінка цих журналів і їх вартість склала 900 грн. У ІІ кварталі журнали були повністю реалізовані.

 

Період

Бухгалтерський облік

Податковий облік

залишок на початок

залишок на кінець

уцінка (дт 946)

залишок на початок

залишок на кінець

приріст (-), убуток (+)

I квартал

1000

900

-100

1000

1000*

II квартал

900

1000

1000

*Вартість запасів залишається незмінною у зв’язку з тим, що в податковому обліку уцінка не відображається.

 

Якщо в податковому обліку при реалізації підприємство має використовувати звичайні ціни, то варто пам’ятати, що згідно з

п.п. 1.20.52 Закону про податок на прибуток терміни «справедлива вартість», «ринкова вартість» та «чиста вартість реалізації», які використовуються в національних положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку та національних стандартах з питань оцінки майна і майнових прав, прирівнюються до терміна «звичайна ціна».

При заповненні

таблиці 1 додатка К1/1 декларації з податку на прибуток щодо уцінки запасів можуть виникнути проблеми. Це пов’язано з тим, що дані для заповнення звітності в основному беруться з бухгалтерського обліку, а тому можна допустити помилку автоматично переносячи до податкового обліку дані бухгалтерського обліку. Про методи її вирішення ви можете дізнатися в статті «Уцінка та п. 5.9, — як зробити з двох обліків один» // «БТ», 2008, № 43, с. 21.

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі