Теми статей
Обрати теми

Чи має право підприємство на валові витрати, якщо вони підтверджені чеком з написом «Недійсний чек»

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи має право підприємство на валові витрати, якщо вони підтверджені чеком з написом «Недійсний чек»

 

Підприємство придбало у фізичної особи — приватного підприємця — платника єдиного податку канцтовари. Документом, який підтверджує факт купівлі таких товарів, є нефіскальний чек з написом на ньому «НЕДІЙСНИЙ ЧЕК». При перевірці підприємства співробітниками податкового органу із валових витрат були виключені суми за придбання таких канцтоварів. Чи правомірні такі дії?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що відповідно до

ст. 9 Закону про РРО деякі суб’єкти господарської діяльності мають право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО). Зокрема, до них відносяться фізичні особи — приватні підприємці (ПП), які займаються продажем товарів (наданням послуг), доходи яких оподатковуються відповідно до законодавства з питань оподаткування суб’єктів малого підприємництва (у тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку ), якщо такі суб’єкти не здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив) та за умови ведення ними книг обліку доходів і витрат.

Але суб’єкти господарювання, які звільнені від обов’язкового використання РРО (у нашому випадку ПП — платник єдиного податку) відповідно до

ст. 13 Закону про РРО в своїй господарській діяльності можуть використовувати РРО в добровільному порядку — без переведення РРО у фіскальний режим. При цьому такий РРО не реєструється в податкових органах, звіти щодо його використання не подаються до податкових органів, а чеки, що ним друкуються, є нефіскальними, про що зазначається на самому чекові.

Крім того, деякі моделі РРО, які працюють у нефіскальному режимі, крім позначки про те, що чек є нефіскальним, можуть зазначати на чеку напис «Недійсний чек». Такий напис проставляється автоматично при роздрукуванні нефіскального чека цими моделями РРО (програмне забезпечення таких РРО не дозволяє не друкувати цей напис).

Тому у підприємства, що придбає товари у ПП, який використовує нефіскальний РРО, виникає закономірне запитання: чи відноситься нефіскальний чек з написом «Недійсний чек» до розрахункових документів та чи може підприємство на основі цього чека включити витрати, підтверджені таким чеком, до складу валових. Адже відповідно до

п.п. 5.3.9 Закону про податок на прибуток до складу валових витрат не включаються будь-які витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення податкового обліку.

Насамперед зазначимо, що до цього часу в податковому обліку не передбачено правил, які б установлювали порядок оформлення документів, тому користуватися потрібно загальними правилами заповнення документів.

Одним з документів, у яких вказано правила оформлення розрахункових документів, є

Закон про РРО. Згідно із ст. 2 цього Закону під розрахунковим документом розуміють документ установленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, зареєстрованим у встановленому порядку РРО або заповнений уручну.

Уже із самого цього визначення можна зробити висновок, що нефіскальний чек не відноситься до розрахункових документів, які друкуються РРО, оскільки він надрукований на незареєстрованому (не переведеному у фіскальний режим) РРО.

Крім того, фіскальний чек відповідно до

п. 3.2 Положення № 614 повинен обов’язково містити напис «Фіскальний чек», якого у нефіскальному чеку немає. А це вказує на те, що нефіскальний чек не можна віднести до розрахункових документів.

Отже,

у загальному випадку нефіскальний чек не дає права відобразити на його підставі валові витрати. Але підприємство все одно має шанс зберегти для себе валові витрати — згадаємо про те, що розрахунковим може бути певний документ, який підтверджує факт придбання товару, заповнений уручну.

Коли йдеться про заповнення вручну розрахункових документів, то насамперед мається на увазі

розрахункова квитанція. Її виписують суб’єкти, які в розрахунках із покупцями за готівку можуть не використовувати РРО, але зобов’язані застосовувати розрахункові книжки. Обов’язкові реквізити, які мають містити корінець і відривну частину розрахункової квитанції, визначено в пп. 5.3 і 5.4 Положення № 614. Нагадаємо, що розрахункова книжка підлягає реєстрації в податковому органі, а кожна квитанція має серію та номер. Крім того, на кожній розрахунковій квитанції проставляється підпис особи, яка здійснила розрахунки з покупцем.

Особи, які не зобов’язані використовувати у своїй діяльності ні РРО, ні розрахункові книжки, видають покупцям інші документи, що підтверджують операцію продажу (наприклад, накладну, товарний чек тощо). Але для того, щоб цей документ вважався розрахунковим документом, він повинен містити всі обов’язкові реквізити, які притаманні первинним документам згідно зі

ст. 9 Закону № 996, а саме: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

На думку ДПАУ (

листи від 30.12.2005 р. № 13365/6/23-8019 та від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572), розрахунковим документом може виступати документ, складений у довільній формі, тільки за умови, що він міститиме всі реквізити, притаманні чеку РРО за винятком зазначення в ньому фіскального номера РРО та напису «ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК».

Підсумовуючи вищесказане, можна зробити висновок, що розрахунковим документом може бути

документ, який містить усі обов’язкові реквізити первинного документа. Тому підприємству, що бажає зберегти свої валові витрати при придбанні товару у ПП, який використовує нефіскальний РРО потрібно попросити ПП, щоб він:

— або видав

товарний чек. Упевнені, що ДПАУ не заперечуватиме проти його оформлення подібно до відривної частини розрахункової квитанції РК-1 (див. п. 5.3 Положення № 614 і додаток 3 до нього) — приклад наведено нижче;

— або

доповнив нефіскальний чек назвою посади особи, яка здійснила операцію, та її особистим підписом (а за наявності печатки — ще і її відбитком).

 

img 1

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі