Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснення

Редакція БТ
Лист від 24.11.2009 р. № 25973/7/15-0617

СПЕЦВОДОКОРИСТУВАННЯ:

ДПАУ роз’яснила, як правильно виправити
помилку у звітності

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 24.11.2009 р. № 25973/7/15-0617

«Про надання роз’яснення»

 

ДПАУ у л

исті, що коментується, розповіла, як заповнити Уточнюючий розрахунок та Перерахунок сум збору за спеціальне водокористування (далі — спецводокористування).

Складнощі при заповненні

Уточнюючого розрахунку та Перерахунку, викликані підказками, наведеними у табличній частині таких форм, якщо точно слідувати їм, то платник спецводокористування невірно заповнить ці форми звітності.

Це пов’язано з тим, що при визначенні суми переплати чи недоплати в

Уточнюючому розрахунку та Перерахунку, користуючись підказками, доводиться фактично порівнювати вірно нараховану суму збору за квартал, в якому виправляється допущена помилка, з невірно нарахованою сумою цього збору з початку року, яку відображено в Розрахунку, що уточнюється. Порівняння цих даних, як ви розумієте, в жодному разі не можуть дати правильного розміру переплати чи недоплати, оскільки вони не можуть бути співставними, бо відображають розмір збору за різні періоди часу (один показник за квартал, інший — наростаючим підсумком з початку року).

Напевно, за задумом, порівнювати потрібно вірно нараховані дані за квартал, в якому була допущена помилка, з помилковими даними за цей же квартал. Оскільки тільки ці дані можуть бути порівнюваними (взяті за один і той же проміжок часу).

Тому у

листі, що коментується, ДПАУ, зрозумівши свою помилку, запропонувала платникам цього збору при виправленні помилок через Уточнюючий розрахунок для визначення суми переплати чи недоплати порівнювати вірно розрахований розмір збору за квартал, в якому відбувається виправлення помилки, з невірно розрахованими даними за цей квартал, а не з невірно розрахованим розміром збору з початку року (див. «Що потрібно зробити для вірного виправлення помилок при розрахунку збору за спец водокористування»).

У зв’язку з цим податківці обіцяють унести зміни до наказу ДПАУ від 23.12.2008 р. № 802, яким затверджено форми звітів зі спецводокористування, а доки цього не відбулося, користуватися потрібно роз’ясненнями листа, що коментується.

 

Що потрібно зробити для вірного виправлення помилок при розрахунку збору за спецводокористування

Витяг з листа, що коментується

«При поданні водокористувачами — платниками збору уточнюючого податкового розрахунку сум збору за спеціальне водокористування в частині використання води (в тому числі у разі подання уточнюючого податкового розрахунку збору за спеціальне водокористування в частині використання води для потреб гідроенергетики та водного транспорту (крім стоянкового, службово-допоміжного і буксирного флотів), у формах податкових розрахунків збору за спеціальне водокористування та перерахунків до них, затверджених

наказом від 23.12.2008 № 802 <...>:

у формах податкового розрахунку та податкового перерахунку податкового зобов’язання збору за спеціальне водокористування в частині

використання води , в тому числі використання води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання, поверхневих та підземних вод, які входять до складу напоїв, необхідно у рядках 4.1; 4.2 та 4.3 розділу IV «Нарахована сума збору за даними раніше поданого податкового розрахунку, що уточнюється» замість показників рядків 1 р. I; 2 р. I та 3 р. I проставляти показники відповідно рядків 3.1 р. III; 3.2 р. III та 3.3 р. III розрахунку, що уточнюється;

у формах податкового розрахунку та податкового перерахунку податкового зобов’язання збору за спеціальне водокористування в частині використання води для потреб

гідроенергетики необхідно у рядку 4 «Нарахована сума збору за даними раніше поданого податкового розрахунку, що уточнюється» замість показників рядку 1 проставляти показники рядка 3 розрахунку, що уточнюється;

у формах податкового розрахунку та податкового перерахунку податкового зобов’язання збору за спеціальне водокористування в частині використання поверхневих вод для потреб водного транспорту (крім стоянкового, службово-допоміжного і буксирного флотів) необхідно у рядках 4.1 та 4.2 сумарного рядку 4 «Нарахована сума збору за даними раніше поданого податкового розрахунку, що уточнюється»

замість показників р. 1.1 та р. 1.2 проставляти показники відповідно рядків 3.1 та 3.2 сумарного рядку 3 розрахунку, що уточнюється».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі