Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Методичних рекомендацій щодо централізованого приймання та комп’ютерного оброблення податкової звітності платників податків в ОДПС України

Редакція БТ
Наказ від 31.12.2008 р. № 827

ЕЛЕКТРОННА ПОДАТКОВА ЗВІТНІСТЬ:

нові вимоги

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 31.12.2008 р. № 827

«Про затвердження Методичних рекомендацій щодо централізованого приймання та комп’ютерного оброблення податкової звітності платників податків в ОДПС України»

 

Наказом

, що коментується, ДПАУ затвердила нові Методичні рекомендації щодо централізованого приймання та комп’ютерного оброблення податкової звітності платників податків в ОДПС України (далі — Методрекомендації). Унаслідок цього втратили чинність Методичні рекомендації щодо приймання та комп’ютерного оброблення податкової звітності платників податків в ОДПС України, затверджені наказом ДПАУ від 15.04.2008 р. № 250*.

* Див. ком. «Електронна податкова звітність: нові вимоги від ДПАУ» // «БТ», 2008, № 20, с. 4.

Методрекомендації

зацікавлять насамперед тих платників податків, які подають звітність в електронному вигляді або незабаром збираються почати це робити. Відразу заспокоїмо тих платників податків, які подають звітність лише на паперових носіях. Нові Методрекомендації надають можливість подавати податкову звітність:

— на паперових носіях — особисто;

— на паперових носіях — поштовими відправленнями;

— на електронних носіях з додаванням паперових оригіналів податкової звітності — особисто;

— засобами телекомунікаційного зв’язку з накладенням електронного цифрового підпису (ЕЦП) до центру оброблення електронної звітності (ЦОЕЗ), у тому числі й через оператора.

Таким чином,

як і раніше, платники податків можуть подавати звітність в електронному вигляді з накладенням ЕЦП засобами телекомунікаційного зв’язку лише за добровільним рішенням. Єдина відмінність — у тому, що тепер електронна звітність з накладенням ЕЦП може прийматися лише засобами телекомунікаційного зв’язку (Інтернет тощо). Раніше податкову звітність з накладенням ЕЦП можна було подати на магнітних носіях без додавання роздрукованих оригіналів на папері.

Крім того, у нових

Методрекомендаціях ДПАУ зауважила, що в разі втрати платником податків печатки на момент подання звіту податковий орган прийматиме таку звітність за умови наявності відповідної довідки, що підтверджує таку втрату. Довідку слід отримати в міліції.

Відсутність обов’язкових додатків до податкової звітності, передбачених порядком заповнення відповідної звітності

, тепер є однією з причин невизнання податкової звітності такою. З таким твердженням можна і не погодитися. І аргументи для цього є. Наприклад, щодо ПДВ достатньо заглянути в п. 1.3 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166. Однак імовірність того, що податківці на місцях утілюватимуть цю норму в життя, досить велика. Як мовиться, ціна питання незначна, та й часу на оскарження відмови податкового органу у прийнятті декларації шкода, тому з практичної точки зору краще прислухатися до позиції ДПАУ. Заспокоює лише одне. Це не стосується тих платників податків, в яких у рядках податкової декларації, на підставі яких заповнюється відповідний додаток, проставлено прокреслення. У цьому випадку додатки не заповнюються і не подаються**.

** Підтвердженням цього можуть бути листи ДПАУ від 18.04.2008 р. № 8109/7/16-1117 (запитання № 4) і від 14.04.2008 р. № 7681/7/16-1117. У них ідеться про порядок заповнення та подання декларації з ПДВ.

Також докладно прописано дії платника податків у разі подання звітності засобами телекомунікаційного зв’язку (за допомогою Інтернету) з накладенням на неї ЕЦП

(див. «Дії платника податків при поданні електронної звітності через Інтернет»).

 

Дії платника податків при поданні електронної звітності через Інтернет

Витяг із п.п. 4.13.6 Методрекомендацій

«4.13.6.

Платник податків для подачі звітності в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку:

— створює електронний звіт відповідно до затвердженого ДПА України формату (стандарту) за допомогою СПЗ або ПЗ;

— накладає ЕЦП посадових осіб у такому порядку: першим — ЕЦП головного бухгалтера (бухгалтера), другим — ЕЦП керівника (директора), третім — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки платника податків. За відсутності у платника податків посади бухгалтера ЕЦП посадових осіб накладаються у такому порядку: першим — ЕЦП керівника (директора), другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки. Платником податків — фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності ЕЦП накладаються у такому порядку: першим — ЕЦП платника податків — фізичної особи, другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки платника податків (за наявності);

— здійснює шифрування електронного звіту на ЦОЕЗ;

— формує та відправляє транспортне повідомлення з підписаним та зашифрованим електронним звітом на ЦОЕЗ, у тому числі через оператора;

— отримує першу та другу квитанції і перевіряє достовірність ЕЦП оператора або ЦОЕЗ на першій квитанції, ЕЦП ЦОЕЗ на другій квитанції та зберігає обидві квитанції та другий примірник електронного звіту у власному архіві.

У разі ненадходження першої квитанції та/або другої квитанції, неможливості її розшифрування або перевірки ЕЦП, а також у разі виявлення помилок та (або) надання уточнень платник податків направляє електронний звіт повторно або надає звіт на паперових носіях.

Якщо платник податків отримав другу квитанцію, яка містить інформацію про неприйняття електронного звіту ЦОЕЗ, він повторно направляє електронний звіт, попередньо скоригувавши його за необхідності.

Чинним вважається останній електронний або паперовий звіт, поданий платником податків до закінчення термінів подання відповідної звітності, визначених законодавством».

 

Варте уваги, що в нових

Методрекомендаціях ДПАУ видалила посилання на час прийняття звітності. У п.п. 4.4.8 цих Методрекомендацій було зазначено, що податкові органи приймають податкову звітність з 9.00 до 18.00 щодня, крім вихідних, свят і неробочих днів. У разі надходження податкового документа в електронному вигляді до 16-ї години друга квитанція надсилається платнику податків протягом двох годин з моменту прийняття (неприйняття), інакше — протягом перших двох годин наступного робочого дня. Однак ці часові обмеження щодо прийняття електронної звітності залишилися без змін. Просто тепер їх застережено тільки в Інструкції щодо підготовки та подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженій наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233.

І ще один важливий момент. У тексті нових Методрекомендацій зазначено, що приймати податкову звітність в електронному вигляді може як ЦОЕЗ в податковій інспекції, так і оператор. І оператор, і ЦСЕЗ мають право надсилати платнику податків першу квитанцію про прийняття податкової звітності (п.п. 4.13.4 Методрекомендацій). Усе це свідчить про те, що ДПАУ довірила оператору виконувати окремі функції податкових органів з приймання податкової звітності в електронному вигляді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі