Теми статей
Обрати теми

Про особливості адміністрування збору за забруднення навколишнього природного середовища у 2009 році

Редакція БТ
Лист від 24.01.2009 р. № 1246/7/15-0817

ЕКОЗБІР:

зміни, які необхідно врахувати у 2009 році

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 24.01.2009 р. № 1246/7/15-0817

«Про особливості адміністрування збору за забруднення навколишнього природного середовища у 2009 році»

Лист Державної податкової адміністрації України від 23.01.2009 р. № 1224/7/15-0617

«Про внесення змін до Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору»

 

З 1 січня 2009 року набув чинності ряд нормативно-правових актів, які змінили порядок обчислення, сплати та подання звітності, щодо збору за забруднення навколишнього природного середовища (далі — екозбір)*. У

листах, що коментуються, ДПАУ розповіла про ці зміни.

* Дивіться, зокрема, ком. «Екозбір: подаємо розрахунок і сплачуємо по-новому» // «БТ», 2008, № 50, с. 5.

Наголосимо

: ці зміни почнуть застосовуватися лише при поданні звітності за І квартал 2009 року, а отже, складати та подавати остаточні річні звітні (нові звітні, уточнюючі) податкові розрахунки за 2008 рік та сплачувати збір за цими розрахунками потрібно було за старими правилами.

1. Радіоактивні відходи.

Відтепер екозбір справлятиметься і за утворення радіоактивних відходів (уключаючи вже накопичені) та тимчасове їх зберігання. У зв’язку з цим відбулося розширення кола платників збору та об’єктів обчислення екозбору.

Так,

до платників екозбору відносяться суб’єкти господарювання, які:

утворюють радіоактивні відходи (уключаючи вже накопичені), зокрема, це експлуатуючі організації ядерних установок атомних електростанцій та інші суб’єкти діяльності у сфері використання ядерної енергії, перелік яких визначається Кабміном;

тимчасово зберігають радіоактивні відходи понад установлений строк, зокрема, це виробники радіоактивних відходів.

Раніше до них відносили лише суб’єкти господарювання (незалежно від форм власності), що безпосередньо здійснюють викиди та скиди забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище та розміщення відходів.

Об’єктами ж обчислення збору

для таких нових платників є:

а) для організацій, які експлуатують ядерні установки атомних електростанцій — це

обсяги та активність радіоактивних відходів, а також показники виробництва електричної енергії за певний період;

б) для інших суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії, перелік яких визначається Кабміном — це

активність радіоактивних матеріалів на момент їх придбання ;

в) для виробників радіоактивних відходів — це обсяги

та активність радіоактивних відходів, що зберігаються пропорційно терміну зберігання радіоактивних відходів понад установлений строк.

ДПАУ у

листі № 1246 з посиланням на ст. 4 Закону Ураїни «Про поводження з радіоактивними відходами» від 30.06.95 р. № 255/95-ВР (з урахуванням змін, унесених Законом України від 17.09.2008 р. № 515-VI) зазначила, що порядок визначення розміру збору, що справляється за утворення радіоактивних відходів (уключаючи вже накопичені) та тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками, встановлюється Кабміном. Тому, напевно, ми маємо чекати на новий порядок від Кабміну.

2. Новий порядок звітування та сплати екозбору

. Відтепер подавати Податковий розрахунок збору за забруднення навколишнього природного середовища та сплачувати збір платники екозбору будуть:

за місцем знаходження стаціонарних джерел забруднення — у разі здійснення викидів стаціонарними джерелами забруднення та скидів;

за місцем знаходження спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів — у разі розміщення відходів;

за місцем перебування платника збору на податковому обліку — у разі здійснення викидів пересувними джерелами забруднення.

Раніше подання розрахунків і сплата екозбору щодо викидів стаціонарними джерелами забруднення, скидів і розміщення відходів відбувалася за місцем податкової реєстрації платника (місцем перебування на податковому обліку в органах ДПС), як і у разі здійснення викидів пересувним джерелом забруднення.

Крім того, необхідно пам’ятати, що згідно з цими змінами у випадку, коли місце подачі

Податкового розрахунку не збігається з місцем перебування на податковому обліку платника екозбору, він повинен:

зареєструватися платником податку за місцем знаходження об’єкта забруднення (щоб орган ДПС, куди буде подаватися Податковий розрахунок, прийняв таку звітність);

подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, копії відповідних Податкових розрахунків до органу ДПС, у якому цей платник екозбору перебуває на обліку.

3. Інші зміни

. При розрахунку розміру екозбору потрібно пам’ятати і про те, що:

індексацію нормативів екозбору необхідно проводити і у 2009 році (оскільки за 2008 році у країні була зафіксована інфляція);

розмір екозбору, який справляється у разі відсутності у платника екозбору затверджених у встановленому порядку лімітів скидів та розміщення відходів чи допущення понадлімітних обсягів скидів та розміщення відходів, збільшено з 5-тикратного на 10-тикратний.

Як бачите, зміни суттєві, а тому в найближчих номерах ми зупинимося на них детальніше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі