Теми статей
Обрати теми

Переплата з податку на прибуток за рік відображається в декларації наступного року

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Переплата з податку на прибуток за рік відображається в декларації наступного року

 

Чи потрібно відображати в декларації з податку на прибуток підприємства за I квартал 2009 року суму переплати, що утворилася за підсумками 2008 року, якщо платник податків не має наміру отримати цю суму на поточний рахунок?

 

Як передбачено

п. 16.16 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), надмірно внесені до бюджету суми податку, нараховані за звітний період наростаючим підсумком з початку року, зараховуються в рахунок подальших платежів або повертаються платнику податків не пізніше 10 робочих днів із дня отримання письмової заяви такого платника податків.

Основним нормативним документом, яким необхідно керуватися при заповненні декларації з податку на прибуток підприємства, є

Порядок складання декларації з податку на прибуток підприємства, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143. Відповідно до п. 3 цього Порядку рядок 16 декларації заповнюється на підставі п. 16.16 Закону про податок на прибуток. Звідси випливає, що надмірно внесені до бюджету суми податку на прибуток підприємств, що спрямовуються за рішенням платника для зарахування в рахунок його майбутніх платежів з цього податку, відображаються в рядку 16 декларації. Отже, переплата з податку на прибуток, що утворилася за підсумками 2008 року, відображається в рядку 16 декларації за I квартал 2009 року та подальших звітних періодів 2009 року.

Суму переплати може бути повернено на

поточний рахунок платника. Повернення надмірно сплачених платежів щодо податків регулює Порядок взаємодії органів державної податкової служби України, фінансових органів та органів Державного казначейства України у процесі повернення помилково та надмірно сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) платникам податків, затверджений наказом ДПАУ, МФУ і Держказначейства України від 03.02.2005 р. № 58/78/22. Відповідно до пп. 5, 6 зазначеного документа повернення здійснюється на підставі заяви платника податків, яку має бути подано до органів Державної податкової служби за місцем перебування на податковому обліку не пізніше 1095 дня, наступного за днем виникнення такої переплати. У цьому випадку заповненню підлягає рядок 18 декларації з податку на прибуток підприємства*.

* Див. також ст. «Переплата за податками: що можна з нею зробити» // «БТ», 2008, № 7, с. 21.

 

Наталія ХОЦЯНІВСЬКА,
 директор департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПАУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі