Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатники та пенсійні внески у розмірі 1/3 від зарплати

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Єдиноподатники та пенсійні внески у розмірі 1/3 від зарплати

 

Чи повинно підприємство — платник єдиного податку, при отриманні в банку готівки на видачу зарплати перераховувати страхові внески до Пенсійного фонду у розмірі не менше 1/3 коштів для виплати заробітної плати, зазначеної у грошовому чеку?

(м. Харків)

 

Ні, не потрібно

, можна перераховувати і меншу суму.

Нагадаємо, що згідно з

Порядком прийняття банком на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, затвердженим Постановою правління ПФУ від 07.04.2009 р. № 12-1* установи банків приймають від страхувальника платіжні доручення або грошовий чек на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які нараховуються страхові внески, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного надання страхувальником розрахункових документів на перерахування сум страхових внесків у розмірі не менше 1/3 коштів для виплати заробітної плати, зазначеної у платіжному дорученні або грошовому чеку (тобто від зарплати на руки).

* Див. ком. «Виплата зарплати: як банки контролюватимуть перерахування пенсійних внесків» // «БТ», 2009, № 20, с. 4.

Разом з тим, така вимога не розповсюджуються на

платників єдиного податку, фікспатенту, підприємств всеукраїнської громадської організації інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих. Крім того, Пенсійний фонд України до «пільгових» страхувальників відніс також і платників фіксованого сільськогосподарського податку (лист ПФУ від 13.05.2009 р. № 8388/03-30).

При цьому

платники єдиного податку самостійно щороку повідомляють установи банків про свою систему оподаткування. Як це зробити у Порядку не сказано, не передбачено для цієї категорії страхувальників також надання будь-яких довідок з Пенсійного фонду.

Напевно банки для підтвердження статусу платника єдиного податку будуть вимагати від них надавати копію Свідоцтва про право сплати єдиного податку.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі