Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилок щодо єдиного податку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Виправлення помилок щодо єдиного податку

 

Юридична особа — платник єдиного податку за ставкою 10 % у І кварталі 2009 року не врахувала при підрахунку суми єдиного податку у складі виручки від реалізації 3000 грн. Помилку виявлено у травні. Як її виправити?

(м. Харків)

 

Помилку

, допущену у раніше поданому Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою (далі Розрахунок), платник єдиного податку має право виправити при самостійному виявлені відповідно до п. 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181) і п. 13 Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затвердженого наказом ДПАУ від 28.02.2003 р. № 98 (далі — Порядок № 98) одним із трьох способів:

1)

шляхом подання звітного нового Розрахунку. Цей варіант застосовують, якщо помилку виявлено після подання Розрахунку за звітний період, але до закінчення граничного строку подання Розрахунку за цей самий звітний період (до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом);

2)

шляхом подання Уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі — Уточнюючий розрахунок) за період, за який виявлено помилку (п. 13 Порядку № 98) зі сплатою суми недоплати і 5 % штрафу від суми недоплати до подання Уточнюючого розрахунку;

3)

шляхом відображення суми недоплати у складі Розрахунку, що подається за податковий період, в якому помилку самостійно виявлено, з нарахуванням на суму недоплати 5 % штрафу (в нашому випадку помилка виявлена у травні — II квартал 2009 року, виправлення такої помилки відображаємо у Розрахунку за II квартал).

З вище перелічених способів виправлення помилки в нашому прикладі можна скористатися або

Уточнюючим розрахунком, або Розрахунком за звітний період, в якому помилку виявили. Вибирати спосіб виправлення помилки єдиноподатник має сам, але при цьому він повинен враховувати: одним Уточнюючим розрахунком може бути виправлено помилки тільки одного раніше поданого Розрахунку, а виправляючи помилку у складі Розрахунку за звітний період, можна виправити помилки декількох раніше поданих Розрахунків.

Звертаємо увагу, що при виправленні помилки, яка призвела до заниження податкового зобов’язання з єдиного податку, необхідно нарахувати штраф у розмірі 5 % від цієї суми. Це правило

працює навіть за наявності переплати єдиного податку, оскільки для нарахування 5 % штрафу важливий факт заниження раніше нарахованого та відображеного в Розрахунку зобов’язання щодо єдиного податку, а не наявність переплат або недоплат з податку*. У нашому випадку донараховано 300 грн. єдиного податку (3000 х 10 %) та 15 грн. 5 % штрафу (300 x 5 %).

* Не нараховують 5 % штраф тільки

у тому випадку, якщо виправлення помилки не призвело до заниження податкових зобов’язань щодо єдиного податку або якщо помилку виявили за звітний квартал, а виправляють її у звітному новому Розрахунку (спосіб 1).

Підприємствам, що обрали як спосіб виправлення помилки подачу

Уточнюючого розрахунку, слід мати на увазі, що до подання Уточнюючого розрахунку необхідно сплатити суму донарахованих зобов’язань щодо єдиного податку і 5 % штрафу (п. 17.2 Закону № 2181).

Виправляючи помилку за допомогою відображення суми недоплати у складі

Розрахунку, що подається за податковий період, в якому самостійно виявлено та виправлено, помилку, єдиноподатник заповнює Розрахунок як звичайно, а виправлення відображає у:

рядку 7 — суму виправлення податкового зобов’язання щодо єдиного податку: сума заниженого податкового зобов’язання зазначається з додатним значенням, а сума завищення податкового зобов’язання — з від’ємним значенням («-»);

рядку 9 — суму нарахованого 5 % штрафу (у разі заниження податкового зобов’язання).

Що стосується сплати штрафу і донарахованого податку, то в законодавстві чітко строки не визначено. Але, на нашу думку, правильно буде сплачувати ці суми у строки, передбачені для сплати єдиного податку за місяць, в якому виявлено і виправлено помилку.

Не слід також забувати і про те, що виправлення помилок відбувається не тільки в

Розрахунку, а і в Книзі обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи*, тому що на підставі даних цієї Книги заповнюється Розрахунок.

* Форму та порядок ведення Книги затверджено наказом ДПАУ в редакції від 12.10.99 р. № 554.

Для виправлення помилки в цій

Книзі спочатку потрібно скласти первинний документ, на основі якого буде здійснюватися виправлення. Таким документом, як правило, виступає бухгалтерська довідка, в якій відображають суму донарахованого (зменшеного) єдиного податку, а також бухгалтерські проводки.

Дані із заповненої

довідки переносять до Книги. У графі 2 Книги зазначають реквізити бухгалтерської довідки, а у графах 3 — 6 Книги коригування бази оподаткування. При цьому додатне значення відображають у тому випадку, коли раніше виручку було занижено, від’ємне значення (зі знаком «-») — якщо раніше виручку було завищено. Детальніше про виправлення помилок дивіться статтю «Виправляємо помилки щодо єдиного податку: нюанси для юридичних осіб» // «БТ», 2008, № 35, с. 17.

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі