Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті

Редакція БТ
Постанова від 15.05.2009 р. № 296

ІНСТРУКЦІЯ ПРО БЕЗГОТІВКОВІ РОЗРАХУНКИ:

Нацбанк уніс зміни

 

Постанова Правління Національного банку України від 15.05.2009 р. № 296

«Про затвердження Змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті»

 

Постановою

, що коментується Нацбанк уніс зміни до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22. Виділимо найсуттєвіші з них.

1. Дати надходження та виконання документів.

Відтепер банк платника на всіх примірниках прийнятих розрахункових документів і на реєстрах обов’язково без виключення заповнює обидва реквізити «Дата надходження» і «Дата виконання» (п. 2.14). Нагадаємо: раніше у випадку, коли дата складання розрахункового документа (реєстру) збігалася з датою його виконання (списання банком коштів за цим документом), реквізит «Дата надходження» міг не заповнюватися.

Крім того, Нацбанк дав визначення «

Дата виконання» отриманих розрахункових документів, під якою з цього часу розуміють:

дату списання коштів з рахунку платника та зарахування на рахунок отримувача в разі їх обслуговування в одному банку;

дату списання коштів з рахунку платника та з кореспондентського рахунку банку платника в разі обслуговування отримувача в іншому банку (п. 2.14).

При цьому відповідно до викладеного в новій редакції

п. 2.19 розрахункові документи, що надійшли до банку протягом операційного часу, повинні виконуватися банком у день їх надходження, а ті розрахункові документи, що надійшли після операційного часу, — наступного операційного дня.

Якщо ж платник бажає установити інші строки виконання розрахункових документів, то строки виконання таких документів визначаються договором між банком і клієнтом з урахуванням внутрішніх правил банку.

2.

Проведення розрахунків фізичними особами. Платники — фізичні особи з цього часу мають право оформляти доручення про списання коштів зі своїх рахунків у довільній формі, погодженій у договорі з банком (п. 1.8).

При цьому платіжне доручення, яке подається у довільній формі, має містити такі обов’язкові реквізити: назву документа; дату складання і номер; прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), ідентифікаційний номер платника та номер його рахунку; найменування та код банку платника; найменування/прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), ідентифікаційний код (номер) отримувача та номер його рахунку; найменування та код банку отримувача; суму цифрами та словами; призначення платежу; підпис платника (

п. 3.1).

3. Перерахування коштів, які надійшли від різних платників.

Банк з цього часу має право перераховувати кошти, унесені до каси банку різними платниками для переказу на рахунок одного отримувача, відповідно до укладених договорів між банком та отримувачем коштів за одним розрахунковим документом на загальну суму з обов’язковим наданням отримувачу всієї інформації про переказ кожного платника у спосіб, визначений у договорі. У той же час, банк має право здійснити переказ кожної суми за окремими розрахунковими документами, при цьому він обов’язково вказує у реквізиті «Призначення платежу» інформацію, зазначену платником у реквізитах «Платник» та «Призначення платежу» документа на переказ готівки (п. 1.20).

4. Нова редакція розрахункових документів

. Відповідно до цих змін у новій редакції викладено такі розрахункові документи: меморіальний ордер (додаток 1 до Інструкції), платіжне доручення (додаток 2 до Інструкції), платіжна вимога-доручення (додаток 3 до Інструкції). Платіжне доручення та платіжна вимога-доручення, викладені в новій редакції, наведені у додатку «Документи». Форми цих документів практично не відрізняються від попередніх, тому що вони лише доповнені додатковим реквізитом, який заповнюється відповідно до нормативно-правових актів Нацбанку. Що саме потрібно зазначати в цьому реквізиті, поки що невідомо, але можна припустити, що інформація, яка в ньому зазначатиметься, буде змінюватися відповідно до зміни законодавства.

5. Інші зміни

:

— платіжне доручення оформляється платником та подається до банку, що обслуговує його, у кількості примірників, потрібній для всіх учасників безготівкових розрахунків (раніше існувала вимога, що платіжне доручення повинно оформлятися не менше ніж у двох примірниках) —

п. 3.1;

— банк платника в платіжній вимозі має право робити виправлення в номері рахунку платника, назві та коді банку платника в разі їх зміни з ініціативи банку платника (у зв’язку з реорганізацією банку, зміною в банку правил бухгалтерського обліку, виконанням банком вимог законодавства) —

п. 5.9;

— при відкритті покритого акредитива клієнт повинен подати заяву в кількості примірників, необхідній для всіх учасників розрахунків (раніше потрібно було подавати обов’язково 4 примірники заяв) —

п. 8.16 ;

— у разі прийняття судом постанови про визнання платника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури відповідно до

Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 14.05.92 р. № 2343-XII банк повинен виконувати постанови державних виконавців про зупинення видаткових операцій, які прийняті на виконання рішень суду, раніше банки повертали такі постанови без виконання (абзац третій п. 2.28 виключено);

— у разі закриття рахунку за ініціативою клієнта у випадках реорганізації чи ліквідації юридичних осіб або з ініціативи банку арешт, накладений на кошти, не припиняється і документ про їх арешт продовжує обліковуватися за відповідним позабалансовим рахунком (

доповнено п. 10.10).

Постанова

, що коментується набуває чинності через 10 днів після її офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі