Теми статей
Обрати теми

Компенсація вартості путівки, яку отримано з Фонду соцстраху, не обкладається єдиним податком

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Компенсація вартості путівки, яку отримано з Фонду соцстраху, не обкладається єдиним податком

 

Підприємству — платнику єдиного податку за ставкою 10 % працівник уніс в касу суму компенсації вартості санаторно-курортної путівки, яку отримано з Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності. Чи обкладаються кошти, які надійшли від працівника, єдиним податком?

(м. Харків)

 

Одним з видів матеріального забезпечення та соціальних послуг

із загальнообов’язкового державного соціального страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням згідно з п. 6 ст. 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III є забезпечення оздоровчих заходів, зокрема, оплата путівок на санаторно-курортне лікування застрахованих осіб та членів їх сімей.

Отримати «соцстрахівську» путівку відповідно до

п. 4.2 Порядку отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління ФССзТВП від 25.02.2009 р. № 12 (далі — Порядок № 12) має право будь-яка застрахована особа, яка її потребує, перебуває у трудових відносинах з роботодавцем і для якої це місце роботи є основним*.

* Детальніше про отримання «соцстрахівської» путівки див. статтю «Путівки за рахунок соцстраху — особливості надання у 2009 році» // «БТ», 2009, № 11, с. 34.

Путівка, що надається Фондом соцстраху, може бути або безкоштовною, або з частковою оплатою. Якщо путівка надається з частковою оплатою, то згідно з

п. 4.13 Порядку № 12 застраховані особи (працівники) вносять часткову оплату вартості путівки до санаторію до каси страхувальника за основним місцем роботи такої особи, а за відсутності каси — через установу банку на транзитний рахунок органу Фонду за місцем обліку страхувальника.

Сума, що надходить до каси у вигляді часткової оплати вартості виданих Фондом соцстраху путівок відповідно до

п. 3.3 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління ФССзТВП від 26.06.2001 р. № 16 , повинна бути зарахована страхувальником (роботодавцем) до Фонду і відображена у звіті за ф. Ф4-ФССзТВП. Таким чином, кошти, одержувані підприємством від працівника в оплату вартості путівок на санаторно-курортне лікування, є транзитними.

Нагадаємо, що для платників єдиного податку — юридичних осіб

базою оподаткування єдиним податком є виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (і) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Відповідно до

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 під виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) розуміють суму, яка фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

З цього можна зробити висновок, що кошти, які надходять від працівника у вигляді компенсації вартості санаторно-курортної путівки, не відносяться до виручки від реалізації, а отже, не включаються до бази оподаткування єдиним податком, оскільки вони отримані не за реалізовану продукцію, є власністю Фонду соцстраху і через касу підприємства проходять лише транзитом.

Тобто

кошти, що надходять від працівника в касу підприємства у вигляді компенсації вартості санаторно-курортної путівки, яку отримано з Фонду соцстраху, не оподатковуються єдиним податком . З цим погоджуються і податківці (див. консультацію у журналі «Вісник податкової служби України» // 2004, № 42, с. 42).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі