Теми статей
Обрати теми

Щодо персоніфікованого обліку

Редакція БТ
Лист від 22.01.2009 р. № 1118/05-10

ЗВІТНІСТЬ ЩОДО ПЕРСОНІФІКАЦІЇ

для підприємців та їх працівників — роз’яснює Пенсійний фонд

 

Лист Пенсійного фонду України від 22.01.2009 р. № 1118/05-10

«Щодо персоніфікованого обліку»

Лист Пенсійного фонду України від 11.02.2009 р. № 2358/05-10

«Щодо подання звітності з персоніфікованого обліку»

 

Обидва

листи Пенсійного фонду України (далі — ПФУ), що коментуються, присвячено особливостям складання та подання звітності до системи персоніфікованого обліку. Прокоментуємо найцікавіші роз’яснення.

Хто подає звітність?

У листах, що коментуються, ПФУ нагадав: відзвітувати до відділу персоніфікованого обліку мають як роботодавці, у тому числі підприємці, які обрали особливі способи оподаткування, за застрахованих осіб (у тому числі за договорами цивільно-правового характеру), котрі працюють у них, так і самі підприємці без найманих працівників за себе та за членів своїх сімей, які беруть участь у здійсненні ними підприємницької діяльності, незалежно від обраної ними системи оподаткування, а також самозайняті особи (за себе).

Граничний строк подання звітності.

Незважаючи на те що в п. 1.3 Порядку № 7-6* граничний строк для подання річного звіту щодо персоніфікації визначено «до 1 квітня поточного року згідно із затвердженим графіком», у листі від 22.01.2009 р. № 1118/05-10 ПФУ робить несподіваний висновок: «1 квітня вважається останнім днем звітності до системи персоніфікованого обліку ». Незважаючи на таке тлумачення граничного строку подання персоніфікованої звітності, рекомендуємо все ж таки подавати звітність не пізніше 31 березня. Лист, що коментується, можна взяти на озброєння тим, хто з будь-яких причин відклав свій візит до ПФУ на 1 квітня 2009 року.

* Порядок формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 10.06.2004 р. № 7-6.

Форми подання звітності.

Як відомо, згідно з п.п. 6 п. 1.3 Порядку № 7-6 страхувальники мають подавати звітність:

— якщо кількість найманих працівників

не перевищує 5 осіб у паперовому вигляді;

—— якщо кількість найманих працівників

перевищує 5 осіб в електронному вигляді, до якого додають роздруковані документи в паперовому вигляді.

Стосовно подання звітності в електронному вигляді ПФУ в

ллисті від 22.01.2009 р. № 1118/05-10 пояснив, що подавати роздрукований варіант первинної та коригувальної персоніфікованої звітності не потрібно, якщо звітність подають в електронній формі з використанням електронного цифрового підпису.

Нюанси заповнення форми ІНДАНІ на найманих працівників.

При заповненні розділу «Відомості про заробіток (дохід) за звітний період» форми ІНДАНІ необхідно враховувати таке (лист ПФУ від 22.01.2009 р. № 1118/05-10):

 

Найменування br /> графи ІНДАНІ

Особливості заповнення

««Сума нарахованого заробітку (доходу): Усього»

Дохід указують в рядку того місяця, за який його нараховано.

Винятки:

1) премії: місячні, за підсумками року, квартальні, а також суми індексації зарплати, доплат за попередні періоди — відображають у місяці, в якому їх нараховано;

2) виплати за договорами цивільно-правового характеру (ЦПХ) зазначають у місяці нарахування, в якому підписано акт виконаних робіт. Якщо за умовами договору винагороду виплачують щомісяця, то її відображають у місяці, за який її нараховано. Якщо та сама особа працює на одному підприємстві за трудовим договором і за договором ЦПХ, на неї заповнюють одну форму ІНДАНІ та проставляють загальну суму доходу і внесків; 3) суми, стягнуті виконавчою службою за рішенням суду на користь працівника згідно з виконавчим листом, відображають у місяці, в якому проведено нарахування на виконання судового рішення, що набрало законної сили

«Ураховується для пенсії»/p>

Суму нарахованої заробітної плати (доходу) відображають у межах максимальної величини доходу, з якої справляють пенсійні внески (у 2008 році: з 01.01.2008 р. — 9495 грн.; з 01.04.2008 р. — 9705 грн.; з 01.07.2008 р. — 9735 грн.; з 01.10.2008 р. — 10035 грн.)

«Сума лікарняних»

Лікарняні сслід показувати в тих місяцях, за які ці виплати нараховано, а не в тих місяцях, коли фактично проведено виплату

«Сума внеску з нарахованого заробітку»/p>

ССуму нарахованого внеску відображають за ставками, що діють на момент їх нарахування відповідно до законодавства/p>

«Усього повних днів для стажу»

ЗЗазначають кількість календарних днів, за які нараховують страхові внески. Якщо відпрацьовано неповний місяць/b>

, але при цьому внесків сплачено більше мінімального страхового внеску, то для призначення пенсії враховується повний місяць. За договорами ЦПХ указують кількість календарних днів виконання роботи

 

Форму

ІНДАНІ на осіб, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах, а також матерів, які перебувають у відпустці за свій рахунок для догляду за дитиною до 6 років, .

Нюанси заповнення форми ІНДАНІ на підприємця.

З листа ПФУ від 11.02.2009 р. № 2358/05-10, що коментується, випливає: незалежно від системи оподаткування підприємець як на себе, так і на найманих працівників, заповнює форму ІНДАНІ. У попередні роки підприємці, які обрали особливі способи оподаткування (єдиний податок, фіксований податок), щодо своєї діяльності звітували за модифікованою формою ІНДАНІ — СПД. Тепер же, як і підприємці на загальній системі, вони зобов’язані подавати «за себе» звичайну форму IНДАНI. Від себе додамо: тим, хто вже встиг відзвітувати за формою ІНДАНІ — СПД, наново подавати тепер звичайну ІНДАНІ не потрібно, тим більше що ці форми дуже схожі.

При заповненні

IНДАНI на підприємця графу «Сума лікарняних» не заповнюють. Особливості заповнення інших реквізитів форми ІНДАНІ на підприємця, викладені в листі ПФУ від 11.02.2009 р. № 2358/05-10, наведемо в таблиці нижче.

Порядок зарахування до стажу неповного місяця роботи.

Як роз’яснив ПФУ в листі від 11.02.2009 р. № 2358/05-10, що коментується, щоб застрахованій особі або застрахованим добровільно зарахувати неповний місяць роботи до страхового стажу як повний, потрібно здійснити доплату до мінімального страхового внеску. Для цього необхідно подати до органу ПФУ за місцем призначення пенсії Заяву за формою додатка до п. 15.1 Інструкції № 21-1*. На її підставі працівник ПФУ складає та видає такій особі повідомлення-розрахунок (додаток 29 до Інструкції № 21-1), на підставі якого застрахована особа здійснює доплату протягом 10 календарних днів.

* Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

 

Найменування реквізиту ІНДАНІ

Особливості заповнення для підприємця, який обрав особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований податок)

Особливості заповнення для підприємця на загальній системі оподаткування

1

2

3

«Сума страхового збору, за звітний період: нараховано роботодавцем на зарплату застрахованої особи»

Не заповнюється

«Сума страхового збору за звітний період: нараховано із заробітку застрахованої особи»

Загальна річна сума перерахувань до ПФУ від місячних сум відповідного податку (42 % від єдиного податку, 10 % — від фіксованого), сплаченого тільки за підприємця

Загальна річна сума страхового внеску до ПФУ, нарахована на чистий дохід (прибуток) підприємця (що підлягає обкладенню ПДФО)

«Сума нарахованого заробітку (доходу): Усього»

Сума фактично сплаченого відповідного податку (єдиного податку, фіксованого податку) тільки за підприємця. Наприклад, 200 грн. сплаченого єдиного податку за підприємця

Сума чистого доходу (прибутку), отримана від підприємницької, адвокатської, приватної нотаріальної, творчої чи іншої діяльності, підлягає обкладенню ПДФО (заявлена в декларації про доходи)

«Сума нарахованого заробітку (доходу): Ураховується для пенсії»

 

Указують значення, розраховане за формулою згідно з ч. 3 ст. 40 Закону № 1058*:

З =
П х Ч

Т
,

де З — реквізит «Сума нарахованого заробітку (доходу): Ураховується для пенсії»;

П — сума фактично сплаченого відповідного податку за відповідний місяць;

Ч — відсоток відрахувань до ПФУ від суми фактично сплаченого відповідного податку (для єдиного податку — 42 %, для фіксованого — 10 %);

Т — розмір страхового внеску до солідарної системи у відповідному місяці за ставками, що діють у межах відповідного періоду (для 2008 року — 33,2 %). Наприклад, 200 х 42 % : 33,2 % = 253,01 (грн.)

Сума чистого доходу (прибутку), на яку нараховують внески, з урахуванням максимальної величини, з якої справляють пенсійні внески (у 2008 році:

 з 01.01.2008 р. — 9495 грн.;

 з 01.04.2008 р. — 9705 грн.;

 з 01.07.2008 р. — 9735 грн.;

 з 01.10.2008 р. — 10035 грн.)

 

«Сума лікарняних»

Не заповнюється

«Сума внеску з нарахованого заробітку» (щомісяця)

Сума, визначена як відсоток законодавчо встановлених перерахувань до ПФУ від місячної суми відповідного податку, що сплачується підприємцем, тобто

П х Ч: 100 % .

Наприклад, 200 х 42 % = 84 (грн.)

Місячна сума страхового внеску до ПФУ із суми чистого доходу (прибутку), визначеної відповідно до Закону № 1058

«Усього повних днів для стажу»

«Дані про трудові відносини у звітному році: Початок, Кінець»

«Кількість повних місяців і днів загального стажу»

Уноситься як довідкова інформація. Ці реквізити вказують, тільки якщо заповнено реквізити «Дані про трудові відносини у звітному році: Початок, Кінець»

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі