Теми статей
Обрати теми

Чи може батько включити до податкового кредиту витрати на навчання сина

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи може батько включити до податкового кредиту витрати на навчання сина

 

Договір на навчання укладено між вищим навчальним закладом та студентом, у документах про оплату навчання зазначено прізвище, ім’я та по батькові студента, а за податковим кредитом звертається батько цього студента. Чи має право батько студента на податковий кредит?

 

Згідно з

п.п. 5.1.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон) платник податку за наслідками звітного податкового року має право на податковий кредит. Податковий кредит — це сума (вартість) витрат, фактично понесених платником податку — резидентом протягом звітного податкового року, в тому числі у зв’язку з компенсацією вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, діти).

Щодо реалізації платником податку права на податковий кредит у випадку, коли у якості підтверджуючих документів платник податку пред’являє розрахункові документи (квитанції, касові ордери, чеки тощо), в яких зазначено прізвище, ім’я, по батькові (далі — П. І. Б.) не його, а його дитини, з якою укладено договір на навчання, то

такі документи повинні прийматися податковими органами, а зазначені у них суми — братися до розрахунку податкових зобов’язань, за виключенням випадків, коли такий студент сам протягом року отримував зарплату*.

* На відміну від податківців, ми дотримуємося думки, що батько має право на це, навіть якщо дитина отримувала протягом року дохід у вигляді заробітної плати. Але, варто зазначити, що ця позиція податківців непохитна. Докладніше з цього приводу див. статтю «Податковий кредит на навчання: ДПАУ узагальнила свої роз’яснення в одному листі» // «БТ», 2007, № 48, с. 12.

Тобто документи (квитанції, касові ордери, чеки тощо), в яких зазначено П. І. Б. дитини платника податку, є документами, що підтверджують фактично понесені витрати платника податку у зв’язку із сплатою вартості середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення (дитини) та дають право на одержання ним податкового кредиту з передбачених

п.п. 5.3.3 Закону підстав.

При бажанні платника податку використати право на компенсацію йому вартості навчання непрацюючого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, за умови, що в квитанції вказано прізвище такого члена його сім’ї, платник податку має підтвердити це копією укладеного договору про навчання та документально підтвердити родинні стосунки (ступінь споріднення) з такою особою

.

 

Алла СЕРГО,
 головний інспектор відділу масово-роз’яснювальної роботи
 та звернень громадян ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі