Теми статей
Обрати теми

Як оформити видачу готівки касиру з каси для погашення заборгованості перед фізичними особами при перерахуванні її через «Укрпошту»

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як оформити видачу готівки касиру з каси для погашення заборгованості перед фізичними особами
 при перерахуванні її через «Укрпошту»

 

Як оформити видачу готівки касиру з каси підприємства для погашення заборгованості перед фізичними особами за викуплені в них акції, якщо погашення заборгованості здійснює касир (єдиний касир) через підприємство «Укрпошта»? Чи можна такі операції оформляти за допомогою Книги обліку прийнятих і виданих касиром грошей, не складаючи при цьому Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт?

(м. Київ)

 

Відповідь на запитання почнемо з того, що визначимося з призначенням

Книги обліку прийнятих і виданих касиром грошей (далі — Книга)*. Згідно з п. 4.6 Положення № 637** її використовують за наявності на підприємстві декількох касирів. При цьому старший касир перед початком робочого дня видає іншим касирам авансом необхідну для витратних операцій суму готівки під підпис у Книзі. На цю передачу коштів видатковий касовий ордер не оформляють, передачу грошей фіксують у Книзі. Касири протягом робочого дня здійснюють приймання та видачу готівки, оформляючи при цьому прибуткові та видаткові касові документи. Наприкінці дня ці касири звітують про отримання авансу від старшого касира, прийняту і видану готівку за відповідними касовими документами, а залишок коштів здають старшому касиру під підпис саме в цій Книзі (прибутковий касовий ордер на повернення коштів також не складають).

* Нагадаємо: наказом від 09.06.2008 р. № 186 Держкомстат з 09.06.2008 р. скасував затверджені ним форми касових документів, у тому числі форму Книги обліку прийнятих і виданих касиром грошей (ф. № КО-5). Однак це не забороняє підприємству її застосовувати і після скасування (лист НБУ від 09.07.2008 р. № 11-111/2779-9370).

** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Таким чином, можна дійти висновку, що

Книгу застосовують для відображення руху готівкових коштів в одній касі підприємства між старшим касиром та підлеглими йому касирами. Касову книгу в такому разі веде старший касир. Якщо на підприємстві кілька кас (касових книг), то переміщення готівки між цими касами підприємства необхідно оформляти касовими ордерами. Книгу в такому разі не застосовують.

Що стосується видачі готівки іншим працівникам, крім касирів, під підпис у

Книзі, то це допускається в п. 4.9 Положення. Але це можливо:

1) на підприємствах, що мають відокремлені підрозділи чи обслуговуються централізованими бухгалтеріями;

2) для виплати зарплати, допомоги по тимчасовій непрацездатності, стипендій та премій.

Інших випадків застосування

Книги для обліку руху готівки в Положенні № 637 не передбачено. Тому в ситуації, описаній у запитанні, вважаємо за неможливе відображати у Книзі видачу готівки касиру підприємства для подальшого перерахування ним цих коштів фізичним особам за акції через «Укрпошту».

У цій ситуації, вважаємо, що касир (інша особа, уповноважена здійснювати такі платежі)

виконує цивільно-правове доручення підприємства за його рахунок — перераховує фізичним особам кошти за викуплені в них акції. Для здійснення цивільно-правового доручення працівнику (касиру) видають грошові кошти під звіт*** за видатковим касовим ордером. Після виконання цивільно-правового доручення такий працівник (касир) звітує за витрачені кошти, склавши Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, до якого додає документи на перерахування (переказ) фізичним особам грошей через «Укрпошту». Залишок невитрачених коштів він здає до каси до або в момент подання Звіту.

*** Про те, що кошти для здійснення цивільно-правового доручення працівнику видають під звіт, ідеться в Законі України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV. Тому при здійсненні таких операцій слід ураховувати норми цього Закону.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі