Теми статей
Обрати теми

Яку систему оподаткування може обрати приватний підприємець, який працював на фіксованому патенті

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Яку систему оподаткування може обрати приватний підприємець,
який працював на фіксованому патенті

 

Приватний підприємець працює на фіксованому патенті (має 5 найманих працівників) вважає, що через підвищення цін на матеріали та збільшення орендної плати у березні 2009 року перевищить суму допустимого доходу. На якій системі оподаткування він може після цього працювати?

(м. Кіровоград)

 

Нагадаємо, що фізична особа — приватний підприємець (ПП), щоб працювати на фіксованому патенті, згідно з

п. 14.2 Інструкції про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затвердженої наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12, повинна дотримуватися таких умов:

— кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах з ПП, уключаючи членів його сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності,

не повинна перевищувати 5 осіб;

— валовий дохід від підприємницької діяльності за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю придбання патента,

не повинен перевищувати 119000 грн. (7 тис. нмдг);

— ПП може займатися лише підприємницькою діяльністю з

продажу товарів і надання супутніх такому продажу послуг на ринках та бути платником ринкового збору.

Якщо ж ПП не виконує ці вимоги (у нашому випадку перевищено обсяг валового доходу), то такий ПП не може працювати на фіксованому патенті та з місяця, наступного після місяця, в якому відбулося таке перевищення, повинен перейти на загальну систему оподаткування та сплачувати податок за ставкою 15 % від отриманого за звітний період чистого доходу (визначається як різниця між валовим доходом ПП і витратами пов’язаними з отриманням цього доходу). Перехід на загальну систему оподаткування ПП відбувається автоматично в разі невиконання зазначених умов перебування на фіксованому патенті.

Слід зазначити, що ПП має можливість перейти і на

спрощену систему оподаткування (єдиний податок), яка є альтернативою фіксованому патенту. Для цього він повинен згідно з Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 виконати такі умови:

1) обсяг виручки від реалізації за рік не повинен перевищувати 500 тис. грн.;

2) кількість працівників, які перебувають з ПП у трудових відносинах включаючи членів його сім’ї, протягом року не повинна перевищувати 10 осіб;

3) подати

письмову заяву до органу державної податкової служби за місцем своєї державної реєстрації не пізніше ніж за 15 днів до закінчення попереднього звітного (податкового) періоду (кварталу). Тобто подавати заяву для переходу на сплату єдиного податку він може не пізніше 16 березня, 15 червня, 15 вересня і 16 грудня*;

* Правило переносу дати подачі заяви, якщо граничний термін подачі припадає на вихідний, святковий або неробочий день, не застосовується.

4) сплатити всі установлені податки та обов’язкові платежі за попередній звітний (податковий) період, а також, здійснити

авансову сплату єдиного податку не менше ніж за календарний місяць. Копію ж платіжного документа на сплату єдиного податку (квитанції) слід додавати до Заяви про право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Крім того, при переході на сплату єдиного податку ПП повинен пам’ятати, що він не має права займатися певними видами діяльності. Перелік таких видів діяльності визначені в

ст. 7 Указу № 746, п. 4 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 р. № 2505-IV, ст. 2 Закону України «Про державну підтримку малого підприємництва» від 19.10.2000 р. № 2063-III, п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України про оподаткування виробів мистецтва, предметів колекціонування чи антикваріату» від 22.12.2006 р. № 535-V та наказу ДПАУ від 23.06.2006 р. № 352 (див. статтю «Переходи: загальна система « єдиний податок» // «БТ», 2008, № 10, с. 23).

Розмір же єдиного податку для ПП встановлюється місцевими радами за місцем державної реєстрації таких ПП залежно від виду діяльності, і становити він повинен не менше 20 грн. та не більше 200 грн. на місяць. У разі здійснення підприємницької діяльності з використанням найманої праці, ставка єдиного податку збільшується на 50 % за кожну найману особу.

Отже, у випадку коли ПП не має права працювати на фіксованому патенті, у зв’язку з недотриманням умов перебування на такому податку, він може або перейти на загальну систему оподаткування, або стати платником єдиного податку.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі