Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість

Редакція БТ
Наказ від 28.04.2009 р. № 221

НОВА ФОРМА ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДВ:

ДПАУ затвердила нову форму для переробників і знову внесла зміни до загальної та скороченої форм декларації з ПДВ

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 28.04.2009 р. № 221

«Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

Наказ

, що коментується, стосується всіх платників ПДВ. Справа в тому, що ДПАУ затвердила нову форму Податкової декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства) та внесла зміни до:

Податкової декларації з податку на додану вартість;

— Податкової декларації з податку на додану вартість (

скороченої).

У зв’язку зі зміною форм звітності з ПДВ було внесено зміни і до

Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166). Крім цього, цей Порядок було доповнено додатком 3 «Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (до декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства))».

Основна причина зазначених вище змін — відновлення з 17 березня 2009 року дотаційних виплат сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі, установлених

п. 11.21 Закону про ПДВ. Нагадаємо, що згідно з п. 6 Порядку обліку та використання коштів, спрямованих на виплату дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі, затвердженого постановою КМУ від 02.04.2009 р. № 291, переробні підприємства за результатами діяльності за кожен звітний (податковий) період повинні з 17 березня 2009 року вести окремий податковий та бухгалтерський облік готової продукції, виготовленої з поставлених сільгосптоваровиробниками молока та м’яса в живій вазі. За результатами такого окремого обліку переробні підприємства відповідно до вимог Закону про ПДВ:

визначають суми податкових зобов’язань і податкового кредиту, що виникають у зв’язку з переробкою та поставкою зазначеної вище продукції;

складають окрему (спеціальну) декларацію з ПДВ*, яка разом з декларацією щодо іншої діяльності подається до податкового органу.

* У тексті Порядку № 291 Податкову декларацію з податку на додану вартість (переробного підприємства) названо

окремою податковою декларацією.

Але й досі такої окремої (спеціальної) декларації з ПДВ не було. І це незважаючи на те, що новий порядок дотаційних виплат почав діяти в середині березня**. І лише тепер нова форма спеціальної декларації з ПДВ для переробних підприємств вийшла у світ.

** Про те, як потрібно було переробникам заповнити «непристосовану» загальну декларацію з ПДВ за березень (I квартал) 2009 року та нову спеціальну (окрему) декларацію з ПДВ за квітень (II квартал) 2009 року. ДПАУ розповіла у своєму листі від 13.04.2009 р. № 7767/7/16-11173.

Зміни, унесені до загальної та скороченої декларацій, а також в обов’язкові до них додатки, мають косметичний характер

. Зокрема, унесено зміни до вступної частини цих декларацій та додатки (слово «назва» замінили словом «найменування»). У загальній декларації в рядку 16.3 після слова «сільськогосподарського» тепер наявні слова «або переробного». Крім цього, незначні зміни внесено і в додатки 4 — 6 до Порядку № 166 (це форми уточнюючих розрахунків податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок до загальної та скороченої декларацій). У них також слово «назва» замінили словом «найменування».

Як зазначено в самому

наказі, що коментується, він набирає чинності з дня офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано). Зауважимо: на наш погляд, коли б не було опубліковано наказ, він не може набрати чинності раніше ніж через 10 днів після реєстрації в Мін’юсті (раніше 18 травня). Офіційне опублікування очікується 18 травня 2009 року. Згідно з п. 5 розділу II Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 20.02.2003 р. № 550-IV до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які наберуть чинності з податкового періоду, наступного за податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення, діють форми декларацій (розрахунків), що були чинними до такого визначення. Тому, дотримуючись букви Закону та за умови, що наказ, який коментується, набере чинності у травні, нову звітну форму слід застосовувати починаючи зі звіту за червень 2009 року.

Але, найімовірніше, податківці на місцях вимагатимуть подавати оновлену декларацію з ПДВ (повну, скорочену та спеціальну) починаючи зі звіту за квітень 2009 року (за II квартал 2009 року — для квартальних платників ПДВ). Причина криється насамперед в окремій (спеціальній) декларації з ПДВ. Справа в тому, що форма повної декларації не дає переробникам можливості відзвітувати за квітень 2009 року.

Водночас зауважимо: якщо

до набуття чинності наказу, отже, і появи нової форми, платник податків подав загальну або спеціальну декларацію за формою, що була чинною на той момент, то податківці не мають права вимагати подати декларацію наново, але вже за новою формою.

Про порядок заповнення нової спеціальної (окремої) декларації з ПДВ за квітень (II квартал) 2009 року з урахуванням того, що переробники за березень (I квартал) 2009 року заповнили «непристосовану» повну (загальну) декларацію з ПДВ, можна дізнатися зі статті «Декларація з ПДВ для переробних підприємств — заповнюємо разом» // «БТ», 2009, № 18, с. 15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі