Теми статей
Обрати теми

Ліцензія на використання антивірусної програми

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Ліцензія на використання антивірусної програми

 

Підприємство придбало ліцензію на користування антивірусним програмним забезпеченням строком на 1 рік вартістю більше 1000 грн. Як обліковувати таку ліцензію в бухгалтерському і податковому обліку?

(м. Харків)

 

Ліцензії (ключі) на користування антивірусними програмами потрібні для того, щоб комп’ютерна програма (антивірус) працювала в повнофункціональному режимі, тобто обновляла свої бази для пошуку «шкідливих» програм.

На нашу думку, ліцензії на користування антивірусами в податковому обліку потрібно розцінювати як

абонентське обслуговування та відображати витрати на її придбання в складі валових витрат звітного періоду, а не як основні фонди або необоротні активи.

Отже, підсумовуючи вище сказане, робимо висновок, що придбання ліцензії на антивірусну програму є оплатою абонентського обслуговування, а тому витрати понесені на її придбання можна віднести в податковому обліку до валових витрат відповідно до

п.п. 5.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Слід зазначити, що відносити такі витрати до валових витрат підприємства можна лише за наявності підтвердження факту здійснення таких витрат відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення податкового обліку.

Що стосується бухгалтерського обліку, то такі витрати потрібно визнавати витратами операційної діяльності та обліковувати залежно від періодичності оплати. Так, якщо плату за ліцензію підприємство вносить щомісячно, то в обліку витрати потрібно відображати в момент сплати за Дт 92 — Кт 631, якщо ж плату за ліцензію підприємство вносить за тривалий строк (на рік вперед), то можна використовувати рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів» (Дт 39 — Кт 371, 631) з подальшим щомісячним списанням вартості послуг, що припадає на поточний місяць, на витрати періоду (Дт 92 — Кт 39).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі