Теми статей
Обрати теми

Приватний підприємець має повідомляти центр зайнятості про скорочення працівників

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Приватний підприємець має повідомляти центр зайнятості про скорочення працівників

 

Приватний підприємець припиняє свою діяльність. Чи потрібно в цьому випадку інформувати центр зайнятості про звільнення найманих працівників?

(м. Феодосія)

 

Так, потрібно

.

У цьому випадку йдеться про звільнення найманих працівників на підставі

п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), тобто у зв’язку з припиненням роботодавцем своєї діяльності. Про звільнення на цій підставі працівників має бути персонально поінформовано не пізніше ніж за 2 місяці (ст. 492 КЗпП).

Крім того,

КЗпП зобов’язав роботодавця повідомляти службу зайнятості про майбутнє звільнення працівників. Чіткіші вимоги з цього питання прописано в п. 5 ст. 20 Закону України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII (далі — Закон про зайнятість ). Так, при звільненні працівників (у тому числі працюючих пенсіонерів та інвалідів) у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією чи перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності повідомляють про це центр зайнятості не пізніше ніж за два місяці в письмовій формі, зазначаючи підстави і терміни звільнення, найменування професій, спеціальностей, кваліфікації, розміру оплати праці, а в десятиденний строк після звільнення надсилають списки фактично звільнених працівників, позначаючи в них інвалідів.

Таке повідомлення центрів зайнятості здійснюється у вигляді звітів за ф. №

4-ПН (план), що подається не пізніше ніж за два місяці до звільнення, та ф. № 4-ПН (факт), що подається протягом 10 днів з моменту фактичного звільнення.

Отже, якщо звільнення найманих працівників здійснюватиметься на підставі

п. 1 ст. 40 КЗпП, то роботодавець зобов’язаний подати зазначені форми звітності. Ця вимога поширюється і на роботодавців — приватних підприємців. У разі неподання або порушення строків подання звітів за ф. № 4-ПН (план) і № 4-ПН (факт)* на роботодавця накладається штраф у розмірі річної заробітної плати за кожного звільненого працівника (другий абзац п. 5 ст. 20 Закону про зайнятість). Ураховуючи значний розмір штрафу, роботодавці не повинні забувати про цю звітність перед службою зайнятості.

* Тут, правда, є одне «але»: справа в тому, що підзаконні акти Мінпраці однозначно вимагають від приватного підприємця подавати лише звіт за ф. № 4-ПН (план), а от ф. № 4-ПН (факт) прямо не вимагають (інструкції щодо заповнення цих форм затверджено наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420). Якщо дійде до штрафів, цим можна спробувати скористатися.

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі