Теми статей
Обрати теми

Про порядок обліку платників збору за забруднення навколишнього природного середовища

Редакція БТ
Лист від 24.09.2009 р. № 20856/7/15-0817

ХТО ПЛАТИТЬ ЕКОЗБІР ЗА ФІЛІЮ?

На думку ДПАУ — головне підприємство.
Досить спірна позиція податківців

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 24.09.2009 р. № 20856/7/15-0817

«Про порядок обліку платників збору за забруднення навколишнього природного середовища»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок сплати збору за забруднення природного середовища (далі — екозбір) за пересувними джерелами забруднення, що значаться на балансі відокремлених підрозділів (філій) у зв’язку з унесенням змін до Інструкції № 162/379*.

* Інструкція про порядок обчислення та сплати збору за забруднення природного середовища, затверджена наказом Мінекобезпеки та ДПАУ від 19.07.99 р. № 162/379.

Нагадаємо, що спільним

наказом Мінприроди та ДПАУ від 22.06.2009 р. № 327/322** з переліку платників екозбору, зазначених у п. 2.1 Інструкції № 162/379, виключено об’єднання, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичних осіб. Крім того, до Інструкції № 162/379 унесено низку інших змін, що набули чинності з 31.07.2009 р.

** Див. ком. «Екозбір: новий порядок стягнення збору та подання звітності тепер відображено і в Інструкції» // «БТ», 2009, № 31, с. 9.

У зв’язку з цим ДПАУ пропонує такий порядок сплати екозбору за пересувними джерелами забруднення, що перебувають на балансі філій (

див. «Новий порядок сплати екозбору — версія ДПАУ»).

 

Новий порядок сплати екозбору — версія ДПАУ

Витяг із листа, що коментується

«Об’єднання, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи, що були самостійними платниками збору за забруднення навколишнього природного середовища до бюджетів до 31 липня 2009 року, повинні були звернутись до органів ДПС де вони зареєстровані,

з заявою про зняття їх з обліку як платника окремих видів податків.

Платник збору [юридична особа] починаючи з 31 липня 2009 року <...> подає податкові розрахунки та сплачує збір за забруднення навколишнього природного середовища, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення,

за місцезнаходженням об’єднань, філій, відділень та інших відокремлених підрозділів.

Таким чином, платник збору (головне підприємство) зараховується в органах ДПС за місцезнаходженням своїх об’єднань, філій, відділень та інших відокремлених підрозділів

як платник окремого податку — збору за забруднення навколишнього природного середовища, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення. Податкова звітність складається, подається та збір сплачується платником збору за місцезнаходженням об’єднань, філій, відділень та інших відокремлених підрозділів».

 

До такого порядку є низка істотних зауважень.

1.

Із тим, що філії, які з 31.07.2009 р. перестали бути платниками екозбору, мають подати заяву про зняття з обліку, можна погодитися. Зазначимо, що п.п. 8.4.2 Інструкції № 162/379 передбачає подання аналогічної заяви за умови своєчасної та повної сплати екозбору.

Щоб уникнути полеміки з податківцями з приводу неподання Розрахунку по екозбору за 9 місяців 2009 року, таку заяву доцільно подати до закінчення граничного строку його подання (не пізніше 09.11.2009 р.).

2.

А от з вимогою про реєстрацію платника (юридичної особи) за місцем розташування філії для сплати екозбору за пересувними джерелами забруднення ми категорично не згодні. Така вимога суперечить оновленим нормам п. 7.2 Інструкції № 162/379 і п. 9 Порядку № 303*, якими передбачено, що сплата екозбору здійснюється за місцем перебування платника збору на податковому обліку в разі здійснення викидів пересувними джерелами забруднення.

* Порядок встановлення нормативів збору за забруднення природного середовища та стягнення цього збору, затверджений постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303.

Згідно з

п. 8.4 Інструкції № 162/379 і п. 9.2 Порядку № 80** платника екозбору може бути зараховано до категорії платників окремих податків (екозбору) тільки в спеціально передбаченому випадку — за місцем перебування стаціонарних джерел забруднення та спеціально відведених місць для розміщення відходів (п.п. 8.4.1 Інструкції № 162/379).

** Порядок обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затверджений наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80.

Таким чином, з 31.07.2009 р. має змінитися не тільки платник (юрособа замість філії), який сплачує екозбір за пересувними джерелами за місцем реєстрації філії, а й змінюється місце сплати. Екозбір за пересувними джерелами має сплачуватися за місцем реєстрації платника-юрособи.

У зв’язку з цим виникає ще низка питань, про які нічого не сказано в

листі, що коментується:

— хто і до якого бюджету зобов’язаний сплатити екозбір за 30 днів липня 2009 року, протягом яких платником цього збору були філії;

— якщо його необхідно розподіляти між різними бюджетами, то за яким принципом розділити квартальну суму цього платежу.

На нашу думку, якщо виходити з вимог

п.п. 8.4.2 Інструкції № 162/379, то логічно було б вимагати таку сплату з філій до моменту зняття їх з обліку, а розподіл провести або за фактичним використанням палива пересувними джерелами, або за кількістю днів.

Сподіваємося, найближчим часом ДПАУ внесе ясність до цих питань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі